Ignorerad av branschen – men Robyn vinner i USA

Foto: Robyn räcker ut tungan.
NÖJE

HOLLYWOOD. Redan i andra låten, ”Fembot/bad gal”, räcker Robyn ut tungan.

Men det är inte åskådarmassan som den här varma lördagskvällen har sökt sig till utomhusarenan Hollywood Bowl som hon vänder sig mot.

Den är branschen som ignorerar henne.

Timmar innan norska elektroduon Röyksopp värmt upp publiken har Robyn sagt det själv.

Hon kan inte för sitt liv få sin musik spelad på radion i USA.

I förlängningen betyder det utebliven skivförsäljning.

För den som bor och verkar hemma i Sverige är det lätt att tro att Robyn är superstjärna på andra sidan Atlanten och att hon blir igenkänd varje gång hon rör sig ute.

Så är inte fallet.

Men finalgiget i hjärtat av Hollywood visar ändå att hon fått ett brett fotfäste i de stora nordamerikanska metropolerna.

Arrangörens uppgifter om 9 000 betalande åskådare kan inte många svenska artister mäta sig med.

Robyn har gjort det på samma sätt som hon alltid gjort – genom att gå sin egen väg.

Medan branschens bedömare och analytiker uppgett att det inte går att lyckas i USA om man inte besöker femtioelva radiostationer över hela landet har Robyn i stället valt att turnera, turnera och turnera.

Det – i kombination med tv-framträdanden som det hon gör hos Jay Leno den 1 november – har gett henne en kärnpublik som återkommer till spelning efter spelning.

Det märktes inte minst i Hollywood Bowl där åskådarna jublade när hon rev loss ”Dancing on my own”, sjöng med i ”Indestructible” och skrek efter mer i ”Hang with me”.

Robyn betalade tillbaka med fem låtar uppdelade i två extranummer, bland andra ”The girl and the robot” samt ”Dancing queen/”Show me love”.

Det sistnämnda gjorde publiken – helt utan branschens stöd.

ARTIKELN HANDLAR OM