Nöje

Så överlever du under extrema förhållanden

Av: 

Christian Ström

NÖJE

Destination: Fullständigt okänd. Deltagarna har ingen aning om vart de kommer att hamna eller vilka utmaningar de står inför. Nöjesbladet bad äventyraren Oskar Kihlborg plocka ut fyra av de mest ogästvänliga platserna på planeten. Här är hans tips för att överleva under extrema förhållanden:

Saharaöknen, Nordafrika

Så är det: ”Det största problemet är hettan, i solen kan det bli fruktansvärda temperaturer. Dessutom kan det vara stora skillnader, med ned mot noll grader på natten. Det är viktigt att hitta skydd från solen på dagarna. Om man bara blir nedsläppt, utan att få tid att acklimatisera sig, så är det som att gå in i en bastu och någon låser dörren.”

Så ska du göra: ”Om man vet att man bara ska vara där i en vecka eller så kan man strunta i att äta för att hushålla med vatten.”

Djur att se upp för: Skorpioner, ormar, tusenfotingar med mera.

Amazonas djungler, Östra Ecuador

Amazonas djungler, östra Ecuador

Så är det: ”Det är som att borra huvudet i den största krukväxten du har hemma. Och jättefuktigt och jättevarmt. Plus en massa djur som du inte är van vid. Att gå en rak väg genom en tät djungel är väldigt svårt, det är den största utmaningen skulle jag säga.”

Så ska du göra: ”Det gäller att hitta vatten. Bäckar leder till floder och floder leder ofta till civilisation”.

Djur att se upp för: Mygg, ormar med mera.

Norra Alaska

Så är det: ”Det är som att stoppa in huvudet i frysen. Om man är i arktiskt klimat så är kylan det stora problemet. Här gäller det röra på sig, men utan att ta ut sig för mycket, för att hålla sig varm.”

Så ska du göra: ”Försök hålla dig torr, det är stor skillnad på att vara kall och torr och att vara kall och blöt.”

Djur att se upp för: Grizzlybjörnar

Karakorum, Norra Pakistan

Så är det: ”I bergsmiljö är det ofta väldigt, väldigt kallt på nätterna. Är man på hög höjd så kan det bli väldigt varmt om dagarna. Om man har en pannlampa eller liknande är det en bra idé att förflytta sig på natten och använda stjärnorna för att navigera. Största risken här är att man gör illa sig om man är lite stressad. Det är väldigt lätt att vricka fötter och bryta ben om man inte är försiktig.”

Så ska du göra: ”Om du inte har skydd eller tält med dig så skulle jag försöka röra mig på natten, för att hålla värmen”.

Djur att se upp för: ”Här finns inte så mycket att oroa sig för, det skulle var om man stöter på en arg bergsget”.

ANNONS

Vitare tänder och ett fräscht leende 2022? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Publisert: