Melodifestivalen

SCHLAGERN PRESENTERAS AV

Så köper de röster i Melodifestivalen

Av: Helena Trus, Torbjörn Ek, Martin Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Röstningen manipuleras av telefonrobotar

1 av 4

Artistens representanter köpte röster i Melodifestivalen.

Med hjälp av en specialprogrammerad röstningsrobot manipulerades tusentals röster, enligt P4 Sjuhärad.

– Det är klart att det är olyckligt att det här händer. Vi har dubbelkollat årets röstningar, säger Melodifestivalens projektledare Maria Ilstedt till Nöjesbladet.

Melodifestivalen skakas av en röstningsskandal.

Nu avslöjar P4 Sjuhärad att representanter för ett bidrag som tävlat i Melodifestivalen har köpt omkring 2 500 röster. Samma antal röster skulle ha stoppat Robin Stjernberg från att ens ta sig till final förra året.

En man från Västergötland ska ha byggt en så kallad röstningsrobot genom att programmera sin dator att automatiskt ringa och rösta.

– Med en enkel dator är det rimligt att kanske få i väg ett par hundra samtal i minuten, säger mannen bakom programmeringen till P4 Sjuhärad.

”Callcenters ringer”

Enligt honom var idén hans egen. Syftet ska ha varit att visa att röstningssystemet i Melodifestivalen är möjligt att påverka.

Men han fick betalt av personer bakom ett bidrag som tävlat någon gång de senaste åren för röstningskostnaderna. Räknat på det billiga telefonnumret som kostar 3,60 kronor per samtal blir det runt 9 000 kronor.

En av personerna bakom bidraget bekräftar för P4 Sjuhärad att man köpt röster. P4 Sjuhärad har tagit del av en film som visar hur automatröstningen går till och också en telefonräkning som stödjer uppgifterna om röstfusket.

Enligt mannen är det vanligare än vad folk tror att bidrag försöker fuska på liknande sätt.

– Som jag har hört sitter det callcenters och ringer åt kända skivbolagsdirektörer. Det är klart, det är ett viktigt sätt att promota sin musik, och vad är då bättre än att få många röster? säger mannen till P4 Sjuhärad.

”Det är inte fusk”

Christer Björkman, exekutiv producent för Melodifestivalen, uppger att han aldrig hört om ett liknande tillvägagångssätt förut. Regelverket sätter heller inte stopp för den här typen av röstning.

– Det är inte fusk men det är oetiskt, säger han till P4 Sjuhärad.

Men när Nöjesbladet pratar med Melodifestivalens projektledare Maria Ilstedt bekräftar hon att röstningsreglerna måste ses över.

– Det är klart att det är olyckligt att det här händer. Vi har dubbelkollat årets röstningar, men kunde inte se att det förekommit något onormalt flöde. Vi måste börja se över hur vi hanterar detta i framtiden. I Eurovision säger reglerna att man bara kan rösta tjugo gånger per telefonabonnemang, det kan vara så att vi får reglera ett max antal röster i Melodifestivalen i framtiden. I finalen blir 2 500 röster som en droppe i havet, men klart att vi ska se över det här, säger Melodifestivalens projektledare Maria Ilstedt.

Så påverkar röstfusket

”En droppe i havet” säger Melodifestivalens projektledare om 2 500 köpta röster. Men mindre än det dubbla hade kunnat innebära andra segrare i Melodifestivalen än Robin Stjernberg, Martin Stenmarck och Malena Ernman.

Nöjesbladets genomgång visar hur de senaste tio årens finaler har kunnat påverkas med ett mycket litet antal köpta röster.

2004

Med 2 654 röster hade Andrés Esteches "Olé olé” tagit sig direkt till final i stället för After Darks ”La dolce vita”.

I Andra chansen hade 526 röster räckt för Karl Martindahls ”Love turns water into wine” att ta sig till final i stället för Shirley Clamps ”Min kärlek”.

2005

1 127 röster hade räckt för att ta LaGaylia Fraziers ”Nothing at all” vidare från Andra chansen i stället för Linda Bengtzings "Alla flickor".

I finalen hade 4 677 röster räckt för att Martin Stenmarck inte skulle ha vunnit med ”Las Vegas”. Hade Caroline Wennergrens gäng köpt de rösterna till hennes bidrag ”A different kind of love” skulle Nanne Grönvall i stället stått som segrare och representerat Sverige.

2006

För 2 583 röster hade Rednex ”Mama take me home” tagit sig direkt till final i stället för Björn Kjellmans låt ”Älskar du livet”.

I andra chansen hade Patrik Isakssons ”Faller du så faller jag” tagit sig till final i stället för Magnus Bäcklunds ”The name of love” för bara 2 313 röster.

2007

1 838 röster hade tagit Magnus Carlssons ”Live forever” till Andra chansen i stället för Sonja Aldéns ”För att du finns”.

I Andra chansen hade det kostat Magnus Ugglas ”För kung och fosterland” 1 441 röster att slå ut Sonja Aldéns ”För att du finns” och ta sig till final.

2008

Patrik Isaksson hade bara behövt köpa 42 röster för att ta sig till Andra chansen med ”Under mitt tunna skinn” och slagit ut Thérèse Anderssons ”When you need me”.

2009

Det hade bara kostat Caroline af Ugglas gäng 3 706 röster för att ta hennes låt ”Snälla snälla” förbi Malena Ernmans ”La Voix” i finalen och därmed få representera Sverige i Eurovision i Moskva.

2011

Hade Love generations representanter köpt 754 röster i första röstningsomgången det här året skulle deras ”Dance alone” tagit sig direkt till final i stället för Linda Bengtzings ”E de fel på mej?”

2012

För 1 074 röster skulle Sean Banan ha tagit sig direkt till final med sin ”Sean den förste banan” i stället för Dead by aprils ”Mystery”. Nu fick han i stället se sig utslagen i Andra chansen.

Andreas Johnson blev också utslagen i Andra chansen, men hade bara behövt 1 829 röster för att ta sig direkt till final med låten ”Lovelight” i sin deltävling i stället för Björn Ranelids och Sara Lis ”Mirakel”.

2013

Robin Stjernberg hade kunnat slås ut redan i Andra chansen förra året. Martin Rolinskis gäng hade bara behövt köpa 2 176 röster i den slutgiltiga duellen för att ta hans låt "In and out of love" vidare till final i stället för den slutgiltiga finalsegraren ”You”.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN