Mejla

Sylvia Balac

Julmusik ger klirr i kassan – påskmusik ett gratisnöje

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Mammon får oss alla att gå på led så här års. Taktfast. Till bjällrig julmusik.

Jag hatar inte julmusik, men det finns alldeles för mycket av den.

Påskmusik, däremot …

Påskmusik är ett så gott som outforskat territorium. Egentligen omfattar genren bara klassisk musik med sakral läggning och barnvisor om påskharar.

Möjligtvis finns det en och annan som kickar igång skärtorsdagen med albumet ”Easter” av Patti Smith Group och sen kör det på repeat tills annandag påsk falnat. Men skivan, med superhiten ”Because the night” är, trots vissa religiösa anspelningar, ett klassiskt rockalbum, inte ett ”påskalbum”.

För ett äkta sådant – och kanske det enda i sitt slag – får man ta sig till Göteborg och punkproggspexarna Jävlaranamma. ”Merry Påskmas” från 2011 tar sig an kristna teman – som i låten ”Upp och hoppa Jesus” eller textraden ”Gå förbi dödens ängel, gå förbi, slakta gärna barn men inte här” – samt lite mer sekulära teman, som i am­fetaminrockabillyn ”En extra ledig dag”.

Sådan originalitet grundar sig förstås i ickegirighet.

Medan en gigantisk julhit kan göra dig ekonomiskt oberoende livet ut (som i Nick Hornbys ”About a boy”) finns inga pengar i påskmusik. Och om det inte finns en ­”Absolute Easter” att slå sig in på, varför ens försöka?

För att man har lust. Jävlaranamma gör inte musik för att tjäna kosing, de gör musik för att ha kul. Följaktligen kan man helt gratis lyssna på hela ”Merry Påskmas” på bandets hemsida www.äntligenmåndag.se.

”Det var väl trevligt”, för att citera dem själva.

Det är ju nästan så att man blir religiös på kuppen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN