Suzanne Osten

Malin Cederbladh – så mycket mer än ”Oves fru”

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Ofta tilltalas hon av främmande människor med ett glatt ”Oves fru!”.
Malin Cederbladh, 52, älskar visserligen sin rollfigur i ”Solsidan”, men är också så mycket mer.
När vi möter henne, handlar samtalet om allt från bilar och att bli kändis efter 40, till nakenscenen med Gustaf Hammarsten i förra avsnittet av ”Sjölyckan”, TV 4:s senaste succéserie.
– Hinner man inte se något? Jäklar vilken otur jag hade, säger hon och skrattar.

Det går förstås inte att komma förbi ”Solsidan” när man pratar med Malin Cederbladh. En av 2000-talets största framgångar både i tv och på bio. En tv-serie som utspelas i stockholmsförorten Saltsjöbaden och som, kanske utan att det var tänkt så, vållade debatt om skildringen av olika samhällsklasser. Särskilt när några började arrangera ”överklassafariresor” till inspelningsplatserna.
Ett av paren (Johan Rheborg, Josephine Bornebusch) lever ju i rikedom, i ett av de flottare husen i den del av Saltsjöbaden som kallas Solsidan. Ett annat (Felix Herngren, Mia Skäringer) är kanske mer övre medelklass. Och så är det paret (Henrik Dorsin, Malin Cederbladh) som liksom tränger sig på de andra två.
Snåle Ove Sundberg och hans fru Anette.

”Människor kommer fram och är glad”

Efter många år på teatern och mindre roller framför tv- och filmkameror, blev plötsligt Malin Cederbladh ”kändis”.
– Livet förändrades, men det är svårt att säga exakt vad det har inneburit. Nu är det en del av mig sedan nästan tio år tillbaka. Jag är inte alls lik Anette privat, men hon har vuxit ihop med mig på ett sätt. Det har varit en ynnest att få spela en sådan roll så länge.
– Människor kommer fram och är glada, tackar och berömmer, säger att man är en bra skådis, en del säger bara ”Oves fru!”. Då känner man ju att det är ett roligt jobb man har.
– Jag har jobbat i 30 år med teater. Har fått göra jättemånga roliga grejer. Har aldrig känt När ska jag bli igenkänd på tunnelbanan?. Det har aldrig handlat om det för mig. Men det är roligt att folk tycker om det man gör.
Hur ser du på Ove och Anette?
– Vår funktion i berättelsen är att komma in och vara lite jokrar. Ove och Anette älskar varandra jättemycket, tycker livet är toppen, men är helt omedvetna om sina egna tillkortakommanden.
Varför håller de ihop? Visst var Anette otrogen mot Ove i början av serien?
– Där minns du fel (skratt).
Nej, jag har till och med för mig att det var en ganska så pang-på-rödbetan-sexscen…
– Jag har ingen kommentar till det (skratt). Men du har rätt. Det var ute i skärgården, med Annas (Mia Skäringer) bror Palle. Magnus Krepper spelade honom. Det kom aldrig fram till Ove, jag tror Anette ångrade sig bittert och har strukit ett streck över detta.
Och därmed lämnar vi också ämnet ”Solsidan” och blickar bakåt.

Teatern kom in i mitt liv sedan jag var liten

Malin växte upp i Täby kyrkby några mil norr om Stockholm.
– Min pappa drev ett företag, mamma jobbade där också, en räddningstjänst, med bärgningsbilar. Täby är mycket ”landet-aktigt”, ganska glest mellan husen, lite grusvägar, stall och hästar och natur och sådana saker.
– Teatern kom in i mitt liv sedan jag var liten. Jag fnulade och lekte mycket själv. Det var det klassiska med roliga timmen varje vecka. Jag var med i kören och sedan lite större uppsättningar i skolan. I gymnasiet valde jag teaterinriktning.
Sedan följde teaterutbildningar, jobb i fria teatergrupper i Göteborg och Nynäshamn, ett år på Teaterhögskolan i Mamlö. Vid 25 års ålder hade Malin redan fem års erfarenhet av att stå på en scen. Mycket barn- och ungdomsteater hade gjort att hon kunde handskas med en publik och hade koll på tempo och tajming.
Sedan hamnade hon på Stockholms Stadsteater. Backstage-scenen med Maria Blom som regissör. Unga Klara med Suzanne Osten. Tv-debuten var i Killinggängets kultförklarade serie ”NileCity 105,6” (1995). En klassisk scen, som hon själv skrev, är när hon intervjuas av Henrik Schyffert (finns på Youtube).
– Det haglade inte direkt av kvinnliga insatser i den serien, så jag fick känslan av att det blev rätt uppmärksammat.
Varför tror du det finns fler manliga än kvinnliga humorgäng?
– Ingen aning. Jag vet att det finns jättemånga bra komedienner, men de kanske inte har samma behov av att ”gruppa sig”. Det kanske finns en annan eftertanke. Eller självkritik.

Står i centrum i ny Herngren-serie

Allt fler mindre tv- och filmroller följde. Tills ”Solsidan” kom för åtta år sedan. Nu står Malin Cederbladhs rollfigur Klara i centrum i ”Sjölyckan”, ännu en Felix Herngren-serie, den här gången om en familj som har semester i Stockholms skärgård.
– Jag har inte tänkt på det på det sättet, att Klara står i centrum. Fast hon är ju där hela tiden och har en bestämd åsikt om hur allt ska fungera. Det är inte helt okomplicerat när det kommer in nya människor i ursprungsfamiljen.
Hans Mosesson spelar pappan, vars fru och barnens mamma gick bort året innan. Henrik Schyffert är sonen med ny flickvän (Shima Niavarani). Malin är dottern med extremt lat make (Gustaf Hammarsten) och två barn. Hon (Marianne Mörck) som driver skärgårdsöns lanthandel har också en viktig roll.
Några likheter med ditt eget liv?
– Nä, det tycker jag inte. Fast jag delar i och för sig ett sommarställe med några vänner. Ett par som är ihop och så jag. Min kille och mina vänner är förstås också välkomna dit.
”Sjölyckan”, som sänds i pausen mellan ”Let's dance” och dess utröstningsprogram på fredagskvällar, har blivit en tittarsuccé. Över 1,3 miljoner tittare i snitt.
Gustaf Hammarsten och Malin Cederbladh har spelat gifta tidigare, i SVT-serien ”Våra vänners liv” (2010).
I senaste avsnittet ska de försöka få fart på sitt lite avsomnade sexliv, vilket leder till komiska förvecklingar. Och lite, lite naket, om man har extremt snabb blick.
– Hinner man inte se något? Jäklar vilken otur jag hade, säger Malin och skrattar.
– Gustaf och jag… vi skrattade ganska mycket, samtidigt som man har lite panikångest, det är ändå massor av människor där, teamet och statister.
– Nakenhet ska vara befogad, den är det i det här fallet, tycker jag. Intima scener har jag ju gjort tidigare. Och strippat på scenen i någon roll. Man får umgås med alla sidor av sig själv i det här yrket.
Vad är det galnaste du har gjort som skådespelare?
– Vi var ett gäng skådespelare som hade en grupp, Clownen luktar bensin, som gjorde scen- och radioshower. I en scenshow fick jag tända ett tomtebloss som en kollega hade i stjärten i varje föreställning. Jag kan säga att det var inte mitt förslag…

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Suzanne Osten

Gustaf Hammarsten

Mia Skäringer Lázár

Henrik Schyffert

Ove Sundberg

Rolf Lassgård

Roy Andersson