Bruce Willis sjukdom slår hårt mot familjen

”Han är i sämre skick än folk anar”

HOLLYWOOD. De har gett sken av en lugn och samlad storfamilj.

Men Bruce Willis svåra afasi har lamslagit filmstjärnans nära och kära.

Värst uppges det vara för hans fru, den 23 år yngre Emma Heming.

– Med tanke på åldersskillnaden insåg hon att Bruces hälsa skulle svikta en dag, men att det skedde såg tidigt kom som en chock för henne, säger en uppgiftslämnare i veckotidningen People.

Tillsammans har Willis och Heming, 43, två döttrar, Mabel, 10, och Evelyn, 7. Från äktenskapet med Demi Moore har Willis också döttrarna Rumer, 33, Scout, 30, och Tallulah, 28.

Moore uppgav i ett uttalande att de alla påverkats av den sjukdom som dels gör det svårt för Willis att kommunicera, dels förstå tal.

För Heming är det en tung omställning. Hon har gått från en jetset-tillvaro i rampljuset runt om i världen till en isolerad tillvaro ihop med den åldrande ”Die hard”-stjärnan.

Helt ensam står hon dock inte.

”Till hjälp i hemmet har hon en assistent som ser till att han är trygg”, rapporterar Cinemablend.

Bruce Willis och Emma Heming 2019.
Bruce Willis och Emma Heming 2019.

”Glömde sitt eget namn”

I det längsta försökte klanen Willis hemlighålla tillståndet som enligt New York Post blev känt redan 2018. Men med tanke på att han så intensivt fortsatte att jobba var det dömt att misslyckas.

De senaste fyra åren har han spelat in 21 filmer. Åtta av dem gjorde han i fjol.

Emma Heming och Bruce Willis 2013.
Emma Heming och Bruce Willis 2013.

Hjälp att klara uppgiften fick Willis av sin medproducent, Stephen J Eads. Via en hörsnäcka försåg Eads skådespelaren med repliker och såg till att Willis var på rätt plats vid rätt tillfälle.

För att ytterligare underlätta för stjärnan reducerade filmmakarna Willis dialoger samtidigt som inspelningsdagarna hölls korta.

Ändå kunde inte specialarrangemanget för två miljoner kronor per film dölja problemen.

Källor i Hollywood uppger att stjärnan var förvirrad.

– Förra sommaren upprepade han repliker från gamla filmer och under en inspelning glömde han till och med sitt eget namn, säger en av dem.

Bruce Willis 2013.
Bruce Willis 2013.

Till slut hade stjärnans stab inget annat val än att kasta in handduken.

”Bruce lämnar karriären som betytt så mycket för honom”, skrev Moore i ett uttalande.

Hur illa det är illustreras av det faktum att Willis inte dök upp på Oscarsgalan den 27 mars i år. Han borde ha varit självskriven när ”Pulp fiction” från 1994 skulle firas. I hans frånvaro representerades Quentin Tarantinos mästerverk av de andra huvudrollsinnehavarna, Uma Thurman, John Travolta och Samuel L Jackson.

Men Willis bedömdes inte klara att delta.

– Han är i sämre skick än folk anar, säger en källa till National Enquirer.

Emma Heming, Bruce Willis och Rumer Willis 2010.
Emma Heming, Bruce Willis och Rumer Willis 2010.

”Nedåtgående spiral”

Den 19 mars fyllde Willis 67. Firandet skedde på Demi Moores gård i Hailey i Idaho. Dit flög stora delar av hans familj för att vara med om uppvaktningen.

– Alla ville att Bruce skulle känna sig bekväm. Han brottas med dåligt närminne och har ett lugnare, lättsamt sätt med folk som funnits i hans omgivning i många år, säger en familjekälla i New York Post.

– Det är inte som om han plötsligt har drabbats av ett stroke och förlorat förmågan att tala. Han har varit i en nedåtgående spiral en längre period och det har till slut nått en nivå där det står klart att han framöver inte kommer att kunna prata eller förstå mycket.

Bruce Willis och Demi Moore 1995.
Bruce Willis och Demi Moore 1995.

Levt kringflackande liv

För Heming, som Willis kallat sitt ”livs största kärlek”, har livet vänts upp och ner.

– Hon jobbar med flera hälsoexperter och de bästa läkarna för att hjälpa sin make genom den här svåra perioden, säger en uppgiftslämnare till People.

Willis och Heming har varit ett par sedan de träffades på ett gym 2007. Då var hon exmodell och han etablerad Hollywoodstjärna med ”Sjätte sinnet” och tv-serien ”Par i brott” på meritlistan.

– Jag var förvånad över hur charmig och rolig han var, sa hon i en intervju 2020.

2009, två år efter första mötet, gifte de sig i Karibien.

Det följdes av ett kringflackande, välbärgat liv där hans filminspelningar kombinerades med lyxsemestrar runt om i världen.

Bruce Willis och Emma Heming 2013.
Bruce Willis och Emma Heming 2013.

Sålde fastigheterna

Men hälsoproblemen har tvingat dem att byta livsstil. Planerna för det som skulle komma tycks ha inletts redan 2018. Då gjorde sig Willis av med sin tvåfamiljsbostad på Manhattan i New York för 17,75 miljoner dollar. Samma år krängde han gården i Sun Valley i Idaho för 5,4 miljoner dollar. 2019 sålde han huset i Bedford Corners i New York för 7,66 miljoner dollar – en fastighet som han fem år tidigare betalat tolv miljoner dollar för.

– Enda anledningen till att vi ger upp det är att vi är så långt från vår familj i Kalifornien. Vi har bestämt att återvända dit och bo där, sa Willis till Wall Street Journal.

Förra året reducerades fastighetsbeståndet ytterligare när han långt under begärt pris på 6,9 miljoner dollar sålde sin tomt på den karibiska ön Parrot Cay.

Huvudbostad är numer en villa i Los Angeles-stadsdelen Brentwood.

– Det har varit svårt, säger en person i Hemings närhet till People.

– Men hans familj kommer att se till att Bruce blir omhändertagen.

”Sjätte sinnet”.
”Sjätte sinnet”.

Här är några av Bruce Willis största filmer (och rollfigurerna han spelade):

”Die hard” (1988). John McClane sätter käppar i hjulet för terrorister.

”Pulp fiction” (1994). Den avdankade boxaren Butch Coolidge är på flykt undan en maffiaboss.

”Armageddon” (1998). Oljeborraren Harry Stamper måste rädda jorden undan en hotande asteroid.

”Sjätte sinnet” (1999). Barnpsykologen Malcolm Crowe tar sig an en märklig, nioårig pojke.

”Glass” (2019). David Dunn är en före detta idrottsstjärna och vakt som upptäcker att han har övernaturliga krafter.

Uma Thurman, Samuel L. Jackson och John Travolta på Oscarsgalan.
Uma Thurman, Samuel L. Jackson och John Travolta på Oscarsgalan.

Veckans:

Överraskning: För första gången satsar Harrison Ford, 79, på serie-tv. Debuten sker mot Jason Segel i ”Shrinking”. Bakom komediserien står teamet som gjort ”Ted Lasso”. Ford spelar en psykolog som drabbats av parkinsons sjukdom.

Nobb: Gwen Stefani vill återförena No Doubt. Men de andra bandmedlemmarna är inte längre intresserade. De uppges fortfarande sura över att hon för flera år sedan nobbade deras förslag på att de skulle återuppliva gruppen igen. 

Hälsobesked: Jeff Bridges, 72, är på benen igen. Skådespelaren har genomgått cancerbehandling efter att 2020 ha drabbats av lymfom. I ett glädjebesked till fansen säger han att han mår ”utmärkt”.

Sågning: Mickey Rourke, 69, vill gärna jobba i Hollywood, men han drar gränsen vid superhjältefilmer. I en intervju uppger han att de får honom att ”må illa”.

Tittarsiffror: Oscarsgalan den 27 mars ökade publiken med mer än 50 procent jämfört med 2021. Men 16,6 miljoner tittare är ändå det näst sämsta resultatet i galans historia.

Skandal: Ezra Miller i ”Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter” tycks vara på väg att ödelägga karriären. Efter bråk i Hawaii kommer nu flera rapporter om samarbetssvårigheter under filminspelningar.

Publisert:

LÄS VIDARE