Connelly om nya "Top Gun": förvånande ömsint

Av:  Erika Josefsson/TT

Miles Teller tvingades lära sig flyga och Jennifer Connelly att segla i hög sjö. Båda gick långt utanför sina bekvämlighetszoner för att göra rollerna i ”Top Gun: Maverick”.

Något utöver det vanliga – det är bilden som de två skådespelarna ger av inspelningarna av den nya ”Top-Gun”-filmen. Huvudrollsinnehavaren Tom Cruise, själv en passionerad flygare med eget propellerplan (syns i en motljusscen), är också en av filmens producenter och hade starka synpunkter om vikten av autenticitet för att de vådliga flygscenerna skulle bli övertygande.

Så är också eftertexternas tack till olika instanser inom den amerikanska flottan väldigt lång. Miles Teller hade redan under castingen fått veta att rollen som stridspiloten ”Rooster” Bradshaw skulle innebära att han skulle behöva flyga 600 miles i timmen (ungefär 965 kilometer i timmen) och utmana gravitationskraften utan att svimma. För att klara uppgiften fick han ta flyglektioner.

– Vi fick träna som vem som helst som ska ta flygarcertifikat. Vi började med enklare flygplan, men avancerade och flög med en civil grupp som kallas för Patrioterna, de gör uppvisningar och flyger i formationer, berättar Miles Teller.

Även om han hade en patriotpilot i baksätet hade han samtidigt ett jetplan i luften ovanför sig och två på sidorna. När det blev dags att spela in actionscenerna i den amerikanska militärens stridsflygplan fick han dock sitta i baksätet.

– Men i filmen var vi tvungna att agera som att vi verkligen var de som flög dem, vi behövde en väldig djup förståelse för vad stridspiloterna gjorde, säger Miles Teller, vars plågade ansiktsuttryck i flygscenerna är övertygande.

Just flygning blev ingen ny passion för hans del.

– Jag gillar att flyga passagerarflygplan, men jag utvecklade ingen ”need for speed”. Jag började intressera mig för båtar.

Sex i blått motljus

Miles Teller är född året efter premiären av den första ”Top Gun”-filmen 1986 och såg den som tonåring. Även om han tyckte att stridspiloterna var ”tuffingar” är det sexscenerna i blått motljus som han nämner först: det vill säga när Tom Cruises Maverick tungkysser den kvinnliga flyginstruktören Charlie som spelas av Kelly McGillis.

McGillis avslöjade 2019 att hon aldrig varit aktuell för någon roll i den nya filmen: ”Jag är för gammal, och jag är tjock, jag ser ut som en person i min ålder. Och det är inte vad hela den här scenen handlar om”, sade 60-plussaren då.

Men även Pete ”Maverick” Mitchell har blivit äldre, framhåller Jennifer Connelly som spelar Penny Benjamin, barägare, ensamstående mamma och Mavericks kärlek i den nya filmen.

– Vi möter Maverick under en annan tid i hans liv, det är förvånande ömsint och känslosamt. Jag tyckte det var väldigt spännande, säger Connelly.

Hon är också väldigt förtjust i sin egen rollfigur Penny Benjamin som nämns redan i den första ”Top Gun”-filmen och som – förstår man nu – har haft ihop det med Maverick tidigare:

– Jag gillade sättet som hon navigerar genom det, med en lekfullhet och humor som säger en hel del om hennes natur. Hon är en person som rör sig mot lycka i livet, hon känner mycket för Maverick, men hon vet vart hon ska och tänker inte låta honom få henne ur spår.

Alla aspekter

Oscarsbelönade Jennifer Connelly hade aldrig träffat Tom Cruise tidigare och beskriver honom som en skådespelare som är passionerat intresserad av alla aspekter av filmskapandet, och som ständigt vände och vred på varje scen för att göra den bättre.

För egen del slapp hon lära sig flyga men tvingades i stället ta segellektioner för att spela in en stormig scen på segelbåt där hennes Penny sätter Maverick på plats. Efter ett misslyckat försök i stilla vatten utanför San Diego skaffade filmteamet en ny båt för att filma utanför det pålitligt blåsiga San Francisco.

– Det blev ganska intensivt, men jag älskade det och jag älskade det som Tom Cruise gjorde i den scenen. Det var kul.

Publisert: