Peg Parnevik om livet efter tuffa uppbrottet: ”Jag var på bottens botten”

Artisten i stor intervju om livsomvälvande året, nya musiken och kärleken – och varför Filip Lamprechts ”Let’s dance”-resa blev så tuff för henne

Den tumultartade våren höll på att knäcka henne.

Nu har Peg Parnevik hittat sig själv, släppt en förlösande ep – och helt oväntat hittat kärleken igen.

– Jag var på bottens botten, och nu känner jag mig lugnare, tryggare och lyckligare än någonsin.

Peg Parnevik, 26, mår bra nu, bortsett från röst- och stämbandsbesvär.

Men 2021 har varit allt annat än en dans på rosor för artisten.

– Det här året har varit det bästa och det värsta i mitt liv, säger hon.

– Jag tror att jag mer känner en frihet nu, att jag fick börja om.

Hon syftar på det sex år långa, offentliga och på slutet turbulenta förhållandet med Filip Lamprecht, 24, som kraschade medan han gjorde succé i ”Let’s dance” i våras, samtidigt som Peg Parnevik utsattes för en hatstorm i sociala medier med så pass elaka påhopp att hon tvingades stänga av kommentarsfältet på sitt Instagramkonto.

Peg Parnevik.
Peg Parnevik.

”Är väldigt sårbar”

När hon nådde botten valde hon att tänka ”vem vill jag vara?” istället för att bara lägga sig platt och ge upp.

– Jag vill inte vara den här personen som folk tror är så hård, kall och bitter och kontroversiell. Jag är det också ibland, jag kan vara väldigt kaxig, men jag är också en människa som är väldigt sårbar, känslig och tusen andra saker. Och det känns också som att folk har börjat fatta det.

Hon fortsätter.

– Lika mycket som mitt ex stod i min skugga så stod jag i hans skugga också. Han verkade ju väldigt härlig och ”boy next door” bredvid mig, men då blev jag mörkare i hans ljus.

Vad var det med Filips ”Let’s dance”-resa som blev så tufft för dig?

– Jag ville så klart att han skulle göra ”Let’s dance”, jag var hans största fan. Men folk bara hatade mig. Jag vet inte varför. Det var som att jag stod i vägen för något, kanske deras relation till honom? ”Let’s dance” är ett program som många tittar på för att de kanske gillar den där härliga och folkkära stämningen och där kommer jag som flickvännen som har starka åsikter och tatueringar.

Hon tänker efter.

– Och så är han superhärlig och go och glad, vilket han också är, men han är också väldigt neutral. Han vill inte säga för mycket åt något håll, vilket jag respekterar. Men då blir jag väldigt ”mycket” bredvid honom. På det var det också all media och alla rykten.

Peg Parnevik.
Peg Parnevik.

Låtsades fortfarande vara ihop

Hatet måste ha kommit som en chock?

– Det var verkligen en chock, jag tänkte ”Vad har jag gjort? Jag är ju inte ens med i programmet!”

Ni gjorde slut under ”Let’s dance” men låtsades som att ni fortfarande var ihop. Varför?

– Vi båda bestämde det, att vi låter det vara just nu. Jag visste att det skulle bli ännu värre hat mot mig då och mycket media. Vi kände att det skulle explodera, att alla skulle prata om det och alla pratade ju redan om vår relation, och vi kände att vi kanske inte skulle elda på brasan ännu mer.

Men det kan ju då inte ha varit planerat att du helt plötsligt benämndes som hans ex i en intervju han gjorde?

– Vi sa under den sommaren att vi låter det här rinna ut i sanden och så får vi se vad som händer. Vi sa till varandra när vi skulle gå på intervjuer. Och så står jag på en fest med mina vänner och alla tar upp sina telefoner och visar pushnotisen om att det är slut. Jag tänkte ”vad är det som har sagts i den här intervjun?”. Jag känner de som gör programmet och ringde upp dem och sa ”vad fan har ni sagt?”. Ison Glasgow var så ledsen över det och hörde av sig och bad om ursäkt. Men då var det skönt att det kom ut, för vi båda hade bearbetat uppbrottet då.

Peg Parnevik och Filip Lamprecht.
Peg Parnevik och Filip Lamprecht.

”Känts som en skilsmässa”

Hur är din och Filips relation i dag?

– Vi är vänner i dag, vi tog en kaffe häromdagen.

Peg Parnevik säger att hon i dag ser på uppbrottet som en välsignelse, även om hon inte förstod det där och då.

– Det har verkligen varit en tuff vår. Det har nästan känts som att man har gått igenom en skilsmässa, eftersom man har separerat från någon man har känt i så många år. Jag hade en väldigt tydlig bild av att vi skulle köpa boende tillsammans, gifta oss, skaffa barn... och så blir det inte så på en sekund. Jag tänkte då att ”vad gör jag med mitt liv nu?” Men nu känner jag istället att livet börjar nu, det är så befriande.

Hittat kärleken igen

I dag har hon hittat kärleken igen, i musikproducenten Jesper Nicklasson, 24. Något som kom helt oväntat för henne.

– Vi träffades i mitten av sommaren på en fest av en slump, vi har gemensamma vänner. Jag ville inte bli kär i någon och tänkte att jag inte ska dejta på åratal, tills jag är 30-någonting och vara ”den coola mostern” för alltid. Och så blev jag kär. Jättesjukt, jag trodde inte att jag skulle bli kär på så länge, jag tänkte ”hur blir man ens kär i någon igen efter ett sex år långt förhållande när man har bott ihop och blivit som en familj?”. Men så gick det på något sätt.

Du har tidigare sagt att ni ska flytta till Los Angeles ihop?

– Jag vill turnera mer utanför Sverige, runt i Europa och i USA förstås. Men det var mer att jag tänkte att jag kanske vill bo lite mer i Los Angeles och skriva musik och jobba. Han har ju sitt eget liv, det är helt upp till honom om han vill följa med. Jag vill att han ska kunna göra det om han vill.

Peg Parnevik.
Peg Parnevik.

Släppt ny musik: ”Aldrig fått så här bra respons”

Peg Parnevik har nyligen släppt ep:n ”What they’ll say about us”. För henne var det nödvändigt att få utlopp för den senaste tidens svårigheter i musiken, och ett naturligt sätt att bearbeta vad hon har gått igenom.

– Jag har aldrig fått så här bra repsons i hela min karriär, det är helt sjukt faktiskt. Det är alltid läskigt med låtsläpp, man tänker ”kommer det att landa eller inte”. Men det kändes rätt. Jag bryr mig inte så mycket om antal lyssningar och listor för första gången, den här ep:n är viktig för mig som person och för mig som artist. Det här projektet känns mer som konst, mer som jag. Inte ”här är en singel, nu ska det här bli en hit”. Det känns som att folk har känt av det, så responsen är otroligt fin.

”Så mycket mer peppad”

Även om hon berättar sin historia i musiken vill hon att lyssnarna ska känna att de kan relatera till texterna på sitt sätt.

–Jag vill att folk ska känna att det här är på riktigt. Det här är jag. Jag är artist, jag är offentlig, men jag är också bara människa och jag ville med det här ta ner väggen.

Hon ser fram emot att turnera med den nya musiken, trots att hon under många år har brottats med scenskräck.

– Jag känner mig så mycket mer peppad och självsäker på scen nu.

Peg Parnevik.
Peg Parnevik.
Publisert:

LÄS VIDARE