PRESENTERAS AV

Gänget som utmanar Owe – gör supersuccé

NÖJE

På ett aktivitetscentrum i Skåne leder Marcus Nyrén en satsning – på ”det Bjuva livet”. Nu gör gängets musikvideo enorm succé.

– Den har verkligen rört om ute i landet, vi vill visa att det aldrig är för sent att prova på nya saker, säger Marcus.

I två år har Marcus Nyrén haft hand om ”Hörnan-gänget”, som ses på Restaurang Vallmon i Bjuv varje vardag. Det är en skara människor från 45 år och uppåt som behöver sällskap – och det får de numera av varandra under Marcus glada ledning.

Marcus tycker att liknande satsningar oftast präglas av att ”man dricker kaffe och sen går hem”. Han har velat göra något annat – och infört en satsning på ”det Bjuva livet”.

– Det är en känsla och atmosfär som jag försöker få besökarna att känna. Vi vill stå för härlig gemenskap och respekt, säger Marcus.

På ”Hörnan” jobbar Marcus utifrån salutogent arbetssätt. Det innebär att vården fokuserar på de friska aspekterna hos individer snarare än de sjuka. Och det viktigaste budskapet är tydligt.

– Vi fokuserar alltid på att det aldrig är för sent att uppleva äventyr i livet. Det har vi gått all-in på, och det har de anammat från första stund.

1 av 5 | Foto: Astrid Adelgren / Sydsvenskan / TT 
Inga Franssén, Ella Lange och Gullan Henriksson (längst fram) är alla runt 90 år. Tillsammans med de övriga äldre på Hörnan vill de visa att det är allt annat än tråkigt att vara gammal.

Gör succé på nätet

Nu är succén för det bjuva livets företrädare också ett faktum. En musikvideo till en låt som är en hyllning till verksamheten sprids som en löpeld på nätet – med förgrundsfigurerna Glamour-Gullan, 97, Ballad-Bibbi, 92 och Idol-Inga, 90.

– Vi såg det som en kul utmaning när Owe Thörnqvist gick till final i Melodifestivalen. Kan han bli stjärna så kan de, även om de är ännu äldre, säger Marcus.

Han säger att nästa steg för gänget i Bjuv är att fortsätta i samma anda som tidigare.

– Den här videon har verkligen rört om i landet. Och det gäller inte bara oss i Hörnan – alla äldre ska stärkas i tron på att det aldrig är för sent att prova nya saker.

ARTIKELN HANDLAR OM