Pierce Brosnan

Pierce Brosnan redo för ny Mamma Mia

”Sverige har varit mycket generöst mot mig”

Av: 

Magnus Sundholm

Pierce Brosnan vill göra en uppföljning till ”Mamma Mia”.
Pierce Brosnan vill göra en uppföljning till ”Mamma Mia”.

NÖJE

HOLLYWOOD

Han sågades ordentligt för sånginsatsen i ”Mamma Mia!”.

Med Netflix-filmen ”Eurovison song contest: the story of Fire Saga” fortsätter ändå karriären att kretsa kring musik för Pierce Brosnan.

Nu vill han göra en tredje ”Mamma Mia!”.

– Varför inte? Det är hög tid, säger den 67-åringen irländaren.

Vi ”träffas” över ett videosamtal – jag från Los Angeles, han från villan belägen på de norra delarna av Hawaii-ön Kauai. Nyheten att Mamma Mia-producenten Judy Craymer vill sätta punkt för det Abba-inspirerade musikaläventyret genom att göra sagan till en trilogi har precis blivit känd.

– Det är logiskt med en trilogi. Det är tre pappor, då borde det vara tre ”Mamma Mia!”, säger han.

Än så länge existerar projektet bara på idénivå. Men Brosnan är hoppfull.

– Jag tror att det finns tillräckligt med låtar. Det finns också många olika vägar att låta handlingen gå. Jag skulle helt klart välkomna projektet. Filmerna är härliga att göra.

Än har han dock inte hört något.

– Judy har inte kontaktat mig. Hon vet var jag finns.

Med ”Eurovision” knyter han ytterligare band till Sverige.

Komedin har flera blågula kopplingar både framför och bakom kameran.

– Det här med Sverige är en ren tillfällighet. Men jag hoppas att det fortsätter. Det är ett bra partnerskap, ett bra samarbete.

Pierce Brosnan med frun Keely Shaye Smith.

Svenska låtskrivar-eliten

Medverkar gör bland andra Mikael Persbrandt (i rollen som bankchef) medan John Lundvik och Loreen dyker upp som sig själva. Delar av sången svarar Molly Sandén och Petra Nielsen för medan flera ur den svenska låtskrivareliten varit med och skapat några av de tolv originalsångerna.

För Brosnan är svenska talanger inget nytt. Redan i ”Goldeneye” – hans första Bondfilm som hade premiär för 25 år sedan – jobbade han med Izabella Scorupco.

– Den öppnade världen för mig. När man ger sig ut på världsturné för en film som James Bond är det överväldigande. Ditt land har alltid varit generöst mot mig. Som skådis har jag alltid gillat min tid i Sverige väldigt mycket.

Brosnan hade hoppats få möta många av svenskarna bakom filmen i samband med premiären. Men pandemin stoppade de planerna.

Brosnan är den förste att ta hotet på allvar.

– Två av mina nära vänner har gått bort i covid. Viruset är aldrig långt borta och jorden är väldigt liten. Det finns ingen plats att fly till.

Själv delar Brosnan sedan 20 år tillbaka boendet mellan Hawaii och villan i Malibu i Kalifornien.

Rachel McAdams och Will Ferrell i ”Eurovison song contest: the story of Fire Saga”.

Hus vid stranden

– Jag var i London och filmade ”Cinderella”. Den 13 mars kom jag hit till Hawaii med min fru, Keely, och mina två söner, Dylan och Paris. Vi har ett litet hus precis vid stranden och vi har varit här sen dess.

I USA är viruskrisen i full blom.

– De öppnar upp här nu och det är mycket oroande eftersom det är en liten ö. Jag förlorade Jay Benedict till sjukdomen. Vi spelade teater tillsammans. Han var som en bror för mig och jag är gudfar till hans son. Andrew Jack var en fantastisk röstpedagog som jag jobbade med under Bond och många andra filmer. Så viruset har påverkat alla våras liv. Vi har aldrig sett något liknande under vår livstid och den som inte är rädd för det är en dåre.

Rädslan tror han bäddar för ”Eurovision”.

– Humor är viktigt i såna här tider. Det är något vi behöver nu.

Handlingen kretsar kring Lars Erickssong (Will Ferrell) och Sigrit Ericksdottir (Rachel McAdams), en isländsk duo i Husavik som drömmer om att vinna finalen i Eurovision. Lars pappa, Erick Erikssong (Pierce Brosnan) delar inte alls sonens intresse och vill hellre att han ska gå i hans fotspår och bli fiskare.

Med Colin Firth och Stellan Skarsgård i ”Mamma Mia”.

Världens sexigaste

– När jag fick manuset kände jag bara, ”Jaha, så jag är Will Ferrells pappa nu. Det är alltså där min karriär befinner sig”.

Han skrattar.

– Men jag fattade skämtet. Jag är en stor fan av Will.

Säkert hjälpte det också att Brosnan – som 2001 utsågs till världens sexigaste man – i manuset beskrevs som den sannolikt snyggaste mannen på Island.

– Jag fann beskrivningen rätt lustig och jag misstänkte att Will hade något med det att göra.

Det fanns också andra sidor som lockade honom.

– Jag fick dra till Skottland med min familj och vi hälsade på släktingar. Och jag fick resa till Island och filma. Det var magiskt. Jag skulle kunna göra såna här roller resten av mitt liv.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Carola om varför hon, till sist, ställer upp i ”Let’s dance”

ÄMNEN I ARTIKELN

Pierce Brosnan

Mamma Mia

John Lundvik

James Bond

Mikael Persbrandt

Rachel McAdams

Izabella Scorupco