Tones and I, Toni Watson (artist)

Tones and I: Varenda brud har röven i vädret, sen är det jag

Exklusiv intervju med gatumusikanten bakom rekordhiten ”Dance monkey”

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Hennes största hit ”Dance monkey” har streamats över 1,6 miljarder gånger.

Men vem är Tones and I?

Här är första svenska intervjun med den osannolika stjärnan som för bara drygt ett år sedan var gatumusikant i Australien.

– Jag använder inte botox och bär inte bikini i mina videor, så realistiskt förtjänar jag väl inte att vara berömd, säger hon.

Totalt har hennes musik streamats över 2 miljarder gånger. Superhiten ”Dance monkey” är med 1,6 miljarder den mest streamade låten av en kvinnlig artist någonsin.

Men det är inte det mest unika med det frispråkiga stjärnskottet Tones and I, eller Toni Watson som hon heter egentligen. I sin första svenska intervju berättar hon för Aftonbladet om hur hon för bara drygt ett år sedan bodde i sin bil och försörjde sig som gatumusikant.

Frispråkigt dissar hon artistkollegor som använder sin kropp för att få ut sin musik, berättar varför hon tackat nej till talangprogram i tv, hur det osannolika genombrottet fick henne att gå in i ett inre mörker och varför hennes ålder har blivit en stor snackis.

”Jag bodde i bilen”. Drygt ett år senare har Toni ”Tones and I” Watsons musik streamats över två miljarder gånger.

Du har fått ett otroligt genombrott och har nu haft ett år av framgång, skulle du säga att du lever din dröm?

– Ja, jag antar det. Eller från nån annans perspektiv skulle de nog säga det. Men jag tycker bara det känns väldigt normalt. Jag oroar mig för relationer och mina vänner. Jag oroar mig för att inte vara ute och spela. Allt är samma. Du vet, förutom att jag bor i ett hus nu och inte i min bil, säger hon och skrattar.

Att vara gatumusikant var slutmålet – jag ville aldrig bli berömd

När bodde du i din bil?

– För lite mer än ett år sen nu. Jag var gatumusikant under några år. Jag bodde i bilen och brukade sälja demoskivor till folk på gatan. Och, ja, sen släppte jag lite musik och, jag vet inte, folk ville tydligen lyssna på det.

Tones and I ser inte ut som sina kvinnliga konkurrenter på topplistorna. I sin första svenska intervju, med Aftonbladets Tobbe Ek, säger hon: ”Jag känner mig annorlunda. Väldigt annorlunda. Och jag bryr mig faktiskt inte. Inte ett uns.”

Både före och efter genombrottet har det spridits videoklipp på nätet när Tones and I spelar som gatumusikant i turistorten Byron Bay i Australien. Just hitten ”Dance monkey” var en publikfavorit redan då. Tones and I har spelat den på gatorna tusentals gånger. Vid ett tillfälle fick hon frågan om hon inte skulle ställa upp i en tv-tävling som ”Talang” eller ”Idol”.

– Jag blev faktiskt tillfrågad en gång att ställa upp i en sån show av en producent i Australien. Han hintade om att jag skulle ta mig till slutet om jag sökte. Men jag tänkte att om jag tar den lätta vägen kommer folk säga åt mig vad jag ska sjunga och vad jag ska ha på mig. Man kan inte vara en egen person. Det är löjligt. Jag ville aldrig bli berömd. Jag har alltid bara velat spela musik för folk.

– Att vara gatumusikant var aldrig ett väntrum för mig. Det var slutmålet. När jag sjöng på gatorna, bodde i bilen och drog in tillräckligt med pengar för att försörja mig så kände jag att jag hade lyckats. Det var allt jag nånsin hade velat göra.

Tones and I berättar inte längre om sin ålder efter att det blivit en jättesnackis på nätet: ”Jag är definitivt gammal nog för att köra bil”.
Varenda brud har röven eller kroppen i vädret. Och sen är det jag

Sedan genombrottet verkar det som att du fått utstå en hel del mobbning och internet-troll som inte tyckt att du förtjänat framgången. Hur har det känts?

– Jag förtjänar antagligen inte att vara berömd, om jag ska vara ärlig. Jag använder inte botox och bär inte bikini i mina videor. Rent realistiskt förtjänar jag väl inte att vara berömd. Många tjejer fläker bara ut sina kroppar och det är de som är mest berömda. Jag har sett topplistor av världens mest framgångsrika kvinnliga artister nu och varenda brud har röven eller kroppen i vädret. Och sen är det jag. Jag känner mig annorlunda. Väldigt annorlunda. Och jag bryr mig faktiskt inte.

Med ett sånt genombrott som ”Dance monkey”, oroar du dig över att den låten kommer överskugga allt annat du gör?

– Inte egentligen. För jag ville bli gatumusikant och sen råkade jag skriva den största låten av en kvinnlig artist på Spotify. Jag tror att jag ska oroa mig mindre och ortsätta att skriva musik för mina fans som vill lyssna. Annars skulle jag slösa bort mitt liv på att oroa mig för idiotisk skit när jag borde vara stolt över vad jag har åstadkommit.

”Jag använder inte botox, jag bär inte bikini i mina videor”. En frispråkig Toni ”Tones and I” Watson i exklusiv intervju med Aftonbladets Tobbe Ek.
Så mycket mobbning och mordhot

Du är en förebild för många unga killar och tjejer, tänker du på dig själv så?

– Ibland försöker jag. Jag ville verkligen det i början. Jag ville visa folk att det inte spelar nån roll hur man ser ut eller vad man har för sexuell läggning. Man ska vara lycklig och älska sig själv. Men nånstans längs vägen tror jag att jag blev så uppfångad i att försöka försvara mig från mobbning och mordhot att det tog bort mitt fokus från att försöka bry mig om andra. Jag försökte bara hålla huvudet ovanför vattenytan. I slutet av förra året lyckades jag ta mig upp ur det svarta hålet. Nu vill jag börja vara den förebilden igen.

Hur gjorde du för att ta dig ur det där svarta hålet?

– Jag vet inte, jag tror att jag av misstag hade börjat bry mig om vad andra tyckte ett tag. Allt rullade på så snabbt och då bara: ”uups, det måste jag ta mig ur för det är så dumt”.

Sedan genombrottet har det spekulerats vilt på nyhetssajter över hela världen om Toni ”Tones and I” Watsons ålder. Hon har omskrivits som 19-åring och sen ”avslöjats” som 26-åring. Och de vilda spekulationerna om hur gammal hon egentligen är har inte slutat.

– Hahaha. Det som hände var att jag berättat om min ålder för alla som frågat i intervjuer. Men när jag sökte på nätet hittade jag tre olika åldrar på mig, och ingen stämde. Nu har det blivit ett stående skämt. Ingen lyssnar ju ändå på vad jag säger. Och nu säger jag inget om min ålder förrän det har blivit rätt på nätet.

Så om jag frågar nu: Toni, hur gammal är du?

– Well, jag är definitivt gammal nog för att köra bil.

Hur tänker du när en sån grej får enorma proportioner, kan du skratta åt det?

– Det är kul. Jag bryr mig inte.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN – Jätterea på supersäljarna inom TV. Spara tusenlappar. Köp här

Komplett.se

Toni ”Tones and I” Watson ligger bakom världens mest streamade låt av en kvinnlig artist: ”Dance monkey”.
Publisert:

LÄS VIDARE

Carola om varför hon, till sist, ställer upp i ”Let’s dance”

ÄMNEN I ARTIKELN

Tones and I, Toni Watson (artist)

Australien

Musik

Mobbning

Spotify