Joel Kinnaman

Kinnamans motdrag mot hatpredikanten

”Våra gäster kommer att bestå av en mix av människor som representerar de grupper som denna person öppet har uttryckt hat mot”

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Hatpredikanten planerar att sprida sitt budskap på Joel Kinnamans restaurang i Stockholm.

Nu kommer den svenska Hollywoodstjärnans motdrag: att bjuda in dem som Steven Anderson riktar sitt hat mot.

”Om personen bestämmer sig för att dyka upp på lunch hos oss, kommer hen att få äta en Lily's Burger tillsammans med de människor som hen uttryckligen hatar – men som vi på Lily's Burger ovillkorligt älskar”, skriver han i ett öppet brev.

Den amerikanska hatpredikanten Steven Anderson har bjudit in sina följare till Joel Kinnamans restaurang Lily’s Burger i Stockholm för att sprida sitt hatbudskap. Nu kommer Kinnamans motdrag.

Den svenska Hollywoodstjärnan, som internationellt har tagit ställning för homosexuellas rättigheter och deltog i förra årets Pride-firande i Stockholm, skriver i ett öppet brev tillsammans med Lily’s Burger-kollegan Mahmut Suvakci att de inte kan förbjuda Anderson att äta på restaurangen:

”Gränsen är hårfin när det kommer till att banna gäster baserat på deras åsikter, religion eller uttalanden de gjort, även om dessa inte alls stämmer överens med våra egna värderingar som särskiljer sig extremt från denna person”.

”Får äta med dem hen hatar”

I stället tänker Kinnaman och Suvakci låta hatpredikanten mötas av en restaurang fylld med personer som står för det som Anderson hatar. Dessutom passar de på att omnämna hatpredikanten som ”hen”, ett pronomen som åtminstone tidigare ansetts kontroversiellt bland konservativa:

”Våra gäster kommer att bestå av en mix av människor som representerar de grupper som denna person öppet har uttryckt hat mot. Om personen bestämmer sig för att dyka upp på lunch hos oss, ensam eller tillsammans med sina anhängare, kommer hen att få äta en Lily's Burger tillsammans med de människor som hen uttryckligen hatar – men som vi på Lily's Burger ovillkorligt älskar”.

Det är ännu oklart om Joel Kinnaman själv kommer vara på plats, men enligt uppgift till Nöjesbladet hoppas han kunna vara det.

Stoppats från fem länder

Steven Andersons besök i Sverige är planerat till den 29 maj. Hans församling i Arizona har omkring 100 medlemmar, men på Youtube sprider han sitt budskap till över 100 000 följare och totalt har hans videoklipp visats över 50 miljoner gånger.

Steven Anderson predikar hat mot judar, muslimer och hbtq-personer, tycker att homosexualitet ska leda till dödsstraff och arbetar mot jämställdhet. Han vill att den förra presidenten Barack Obama ska dö och jublade över terrorattacken mot en gayklubb i Orlando 2016 där 50 personer miste livet. Han har tidigare stoppats från inresa i Jamaica, Sydafrika, Storbritannien, Kanada och Botswana på grund av sitt hatiska budskap.

I tisdags lade Steven Anderson upp ett videoklipp där han redogjorde detaljer för sitt Sverigebesök och uppmanar sina följare från hela Europa att göra honom sällskap, bland annat för frukost, lunch och middag.

”En ren provokation”

På Urban Deli på Södermalm i Stockholm, dit hatpredikanten bjudit in sina följare till frukost, vill man försöka stoppa predikantens besök:

– Vi förstår varför han har valt de här platserna. Det är en ren provokation eftersom vi är väldigt tydliga i våra värderingar och var vi står och det är helt tvärt emot honom, säger Sibel Wolff, marknads- och kommunikationschef.

– Vi har inte tagit emot någon bokning och kände inte till att han planerade att komma hit förrän han gick ut och sa det i sin video. Vi ämnar att inte låta honom göra det här mötet på Urban Deli av två anledningar. Först och främst säkerheten och tryggheten för våra anställda och gäster. Och dels att vi inte vill att han ska ha ett möte där han sprider den typen av åsikter i våra lokaler. Hur vi ska göra det här håller vi på att utreda, säger hon.

Nöjesbladet har sökt ansvariga för den tredje restaurangen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänslan med de vackraste julblommorna! Skicka blommogram med Interflora här.

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Så gick det sen – efter ”Sveriges Mästerkock”

ÄMNEN I ARTIKELN

Joel Kinnaman

Rasism

Antisemitism

Hbtq

Islamofobi

Religion

Stockholm