ASAP Rockys advokat överklagar till HD

Hovrätten valde att avslå överklagan.

Därför tar ASAP Rockys advokat rapparens häktning till Högsta domstolen och framhåller att det saknas flyktfara.

– Han är mån om sitt varumärke varför det vore förödande om han valde att hålla sig undan, säger advokat Henrik Olsson Lilja i överklagandet.

ASAP Rockys advokat har överklagat rapparens häktning hela vägen till Högsta domstolen.

– Vi har begärt att ärendet skickas till Högsta domstolen eftersom hovrätten valde att inte titta på det. Man har valt att följa en grundregel om risk för flyktfara som jag inte tycker går att applicera på det aktuella fallet. Personen i fråga är ju välkänd och har inget att vinna på att undvika en rättegång i Sverige, säger advokat Henrik Olsson Lilja till TT.

Asap Rocky, eller Rakim Mayers, 30, som han egentligen heter, begärdes häktad i fredags, på sannolika skäl misstänkt för misshandel. Häktningsbeslutet överklagades till hovrätten samma dag, men där avslogs överklagandet. Därför hoppas Henrik Olsson Lilja att Högsta domstolen ska se annorlunda på fallet.

”Kommer vara i rampljuset”

Henrik Olsson Lilja skriver i överklagandet att Mayers är på Europaturné just nu med ett spelschema fram till i slutet av juli. Därefter väntar spelningar i USA men även i Europa igen. I september kommer han vara i USA i samband med att hans nya film har premiär.

– Under hela denna period kommer han att befinna sig i rampljuset och kommer givetvis vara lätt att få kontakt med, säger advokaten i inlagan till Högsta domstolen. Och tillägger:

– Det framstår som uteslutet av detta skäl i sig att han skulle hålla sig undan kontakt med svenska myndigheter för att undvika att inställa sig till den kommande huvudförhandlingen i Sverige.

ASAP Rocky förlorar enligt advokaten nu miljonbelopp på grund av inställda spelningar.

”Var självförsvar”

Efter häktningsbeslutet i fredags sa Olsson Lilja att hans klient hade handlat i självförsvar:

– De har blivit angripna och då har han använt sig av självförsvar. Han är mycket förvånad över att ha hamnat här, sa han då.

ASAP Rocky greps efter sin spelning på Smash-festivalen i tisdags förra veckan efter att han och hans entourage fångats på video när en ung man misshandlades i Stockholm några dagar tidigare. På videoklippet ses rapparen lyfta upp mannen i luften och kasta ner honom i marken. Flera personer i rapparens sällskap ses också sparka och slå på mannen när denne ligger ner.

Personen ska också ha skurits med ett tillhygge, enligt Nöjesbladets uppgifter en sönderslagen flaska.

– Han har sårskador och fått sy, han åkte ambulans efter händelsen till sjukhus, sa åklagare Fredrik Karlsson om mannens skador efter häktningen i fredags.

Åtal i misshandelsfallet ska vara väckt senast den 19 juli.

PODD: Leif GW Persson om ASAP Rocky: En jävla massa overkill

I dagens Aftonbladet Daily sammanfattar vi händelserna kring ASAP Rocky, hiphopstjärnan som gripits och häktats, misstänkt för misshandel och pratar med kriminologerna Leif GW Persson och Jerzy Sarnecki.
 Lyssna här  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE