”Lilla hjärtats” familjehemsmamma: Vill hjälpa fler

Melinda Jacobs känner ett starkt kall

Efter tragedin vill nu ”Lilla hjärtats” familjehemsmamma ta emot fler barn.

I programmet ”Sofias änglar” får hon hjälp med att göra mer plats.

– Det kommer att komma ett nytt barn, men inte förrän jag har sörjt mer, säger Melinda Jacobs.

I säsong 15 av ”Sofias änglar” åker de hem till familjehemsmamman Melinda Jacobs, 36. Det var hon som tillsammans med sina döttrar tog emot Esmeralda, även kallad för ”Lilla hjärtat”, som övergavs av sina föräldrar på BB.

– Vi fick förfrågan om att ta emot Esmeralda, då var hon fem veckor. Vi behövde inte fundera speciellt länge, utan det var ganska självklart, säger hon i programmet.

Men när Esmeralda var tre år gammal fick de biologiska föräldrarna vårdnaden om henne. I programmet berättar Melinda Jacobs hur hon en dag blev kallad till Socialtjänstens kontor.

– Där inne satt hennes handläggare och chefen, och de berättade att hon var död. Då rasade hela vår värld, berättar hon.

Esmeralda med familjehemsföräldern Melinda Jacobs.
Esmeralda med familjehemsföräldern Melinda Jacobs.

Enormt engagemang

Treåriga ”Lilla hjärtat” dog i januari i år. Det fruktansvärda beskedet har kommit att bli ett uppmärksammat rättsfall som engagerat enormt. Hela familjen är i djup sorg, och de tre äldre systrarna stod Esmeralda väldigt nära.

– Mitt kall som familjehem har blivit starkare sedan Esmeralda försvann ifrån oss. Jag har bestämt mig för att vara familjehem på heltid. Det känns otroligt viktigt för mig att göra skillnad om man har möjlighet, säger Jacobs i programmet.

Men för att kunna hjälpa fler barn på sikt behöver de mer plats. ”Sofias änglar” hjälper dem att göra rum för fler.

Melinda Jacobs.
Melinda Jacobs.

”Är inte redo än”

När Aftonbladet pratar med Melinda Jacobs är hon stressad, domen i fallet om Esmeralda ska meddelas kommande dag. Men mitt i allt detta kan hon glädjas av den hjälp familjen fick i programmet.

– Det var en fantastisk upplevelse, framförallt för barnen. Det var en vecka fylld av kärlek, värme och omtanke, säger hon.

Esmeralda blev bara tre år.
Esmeralda blev bara tre år.

I ”Sofias änglar” får man se Esmeraldas rum som får förbli orört.

– Det känns fint att få visa upp hennes hem och hemmiljö där hon var trygg och älskad.

På vilket sätt har programmet gett dig nya möjligheter?

– Det har sparat mig en massa tid, engagemang och pengar att ha fått den här hjälpen. Och det skyndar på processen att kunna hjälpa fler barn, det är ju fantastiskt. Det är fritt fram den dagen jag känner mig redo.

– Det kommer att komma ett nytt barn, men inte förrän jag har sörjt mer, jag är inte redo än. Men det kommer, säger Melinda Jacobs.

Säsong 15 har premiär på Dplay 10 augusti.

Sofia Wistam och Melina Jacobs i Esmeraldas rum.
Sofia Wistam och Melina Jacobs i Esmeraldas rum.
Melinda Jacobs med sina barn och ”Sofias änglar”.
Melinda Jacobs med sina barn och ”Sofias änglar”.
Publisert:

LÄS VIDARE