Jul-tv

Bäst på tv den 30 december 2019

Julens och nyårets tv – stor guide

Av: 

Aftonbladet

NÖJE

Nöjesbladet guidar dig till de största sevärdheterna i julens tv.

Ola Salo – It takes a fool to remain sane, TV4 20:00

Ola Salo har själv kallat scenshowen för en musikal om sitt liv. Den har gjort succé i flera städer. Nu får tv-tittarna chansen att se den. Om The Arks framgång, Salos erfarenheter samt hur det är att växa upp.

Tord Grip.

Ur Svennis skugga, SVT1 12:45

Dokumentär av Tom Alandh, i repris där vi får återse fotbollstränaren Tord Grip som en gång i tiden utsågs av Sven-Göran Eriksson till hjälptränare i Degerfors.

Bo i staden, SVT1 18:30

Att ha ett bra och trivsamt boende tillhör människans grundläggande behov. I två avsnitt får vi följa med filmaren Anders Wahlgren när han tittar tillbaka på sina tidigare filmer om arkitektur och boende. Under femtio år har han skildrat bostadsområden i Sverige, Tyskland, Österrike och England.

 

Ridsport: Världscupen hoppning, SVT2 14:55

26–30 december hålls världscupen i hoppning i Mechelen, Belgien. Finalen går av stapeln i Las Vegas, USA i april men innan dess kommer ekipagen till Sverige och Gothenburg horse show i februari.

 

Året var 1970, SVT1 20:00

Under 70-talet utvecklades diskhon och miljörörelsen växte sig stark, i denna dokumentär får vi se hur decenniet inleddes., bland annat med musikfest på Gärdet i Stockholm där Lee Hazlewood och Nina Lizell uppträdde med ”Vem kan segla för utan vind”. Poliser massjukskrev sig i protest mot dåliga arbetsvillkor och raggare tog över staden. Utanför Karlskoga dör fem och 30 skadas vid dödsolyckan under Kanonloppet.

 

FILM: Effie Gray, SVT1 22:00

Betyg: 2 av 5 plus Vacker, verklighetsbaserad och småtråkig kärlekstriangel som utspelas i det viktorianska England. Konstkritikern John Ruskin gifte sig med betydligt yngre Effie Gray som sedan övergav honom för en yngre konstnär. Emma Thompson skrev manuset, filmbolaget stämdes av andra manusförfattare för plagiat. Från 2014.

 

FILM: Flickvänner från förr, TV4 14:50

Betyg: 2 av 5 plus Karriären började så bra och nu är han åter på topp, men när man under några år såg Matthew McConaugheys namn förknippat med en romantisk komedi, hissade men omedelbart varningsflagg. Här spelar han en notorisk brudraggare vars förflutna spökar för honom i samband med ett bröllop. Larvigt, men Michael Douglas är bra i en biroll. Från 2009.

 

FILM: Wonder woman, Kanal 5 21:00

Betyg: 3 av 5 plus Brie Larsons kvinnliga superhjälte i ”Captain Marvel” drog storpublik till biograferna. Men Gal Gadots hjältinna Wonder woman från DC Comics kom ett par år före. Patty Jenkins var också den första kvinnliga regissören som gjorde en maffig superhjältefilm som doftar med feminism än sin motsvarighet från Marvel-fabriken. Gadot övertygar som amasonhjältinnan som ramlar rakt in i första världskrigets slutskede. Från 2017.

 

FILM: Edward Scissorhands, TV3 16:50

Betyg: 3 av 5 plus Originellt drama av Tim Burton, med Johnny Depp som laboratorieprodukt med häcksaxhänder. Lite Frankenstein, lite Pinocchio i en kul och mycket läckert överdriven satir över livet i den typiska villaförorten. Från 1990.

 

FILM: Jakten på den försvunna skatten, TV6 21:00

Betyg: 4 av 5 plus Den första filmen om arkeologen och äventyraren Indiana Jones som här letar efter Förbundsarken, en guldkista som sägs innehålla de tio budord som ska ge ägaren övernaturliga krafter. Action och humor i underbar blandning. Från 1981.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Indiana Jones.
Publisert:

LÄS VIDARE

Så gick David Letterman och Jay Leno från vänner till värsta rivaler

ÄMNEN I ARTIKELN

Jul-tv

Tv-tips