Joacim Cans om skelettfyndet: ”Ångestklump i magen”

Hammerfall-sångaren minns turnémanagerns försvinnande

NÖJE

Ett skelettfynd har gjorts i samma trakter som Hammerfalls turnémanager Lelle Hildebrand försvann i 1999.

Nyheten om det ännu oidentifierade fyndet har väckt tunga minnen till liv hos Hammerfall-sångaren Joacim Cans.

– Det var som en stor ångestklump som bara vreds om i magen, säger han till Nöjesbladet.

1 av 2
Lelle Hildebrand har varit försvunnen sedan 1999.

Det har passerat 18 år sedan Hammerfalls dåvarande turnéledare Lelle Hildebrand lämnade bandets konsert i Sölvesborg för att göra ett ärende – och aldrig kom tillbaka. Det misstänkta mordfallet klarades aldrig upp.

I söndags gjordes ett skelettfynd på Ivö i Kristianstads kommun. Lelle Hildebrand finns med på polisens lista över intressanta försvunna personer.

Identifieringen av skelettdelarna beräknas ta lång tid. Samtidigt har nyheten väckt starka känslor till liv hos Hammerfalls sångare Joacim Cans.

– Det var som en stor ångestklump som bara vreds om i magen. En obehagskänsla. Allting kommer ju upp till ytan igen, säger han till Nöjesbladet.

”En stor traumatisk händelse”

Cans berättar att han fortfarande har starka minnen från hela dagen, kvällen och efterspelet kring försvinnandet. Sista gången han såg Lelle var från scenen, den där kvällen i Sölvesborg.

– Jag såg honom stå längst bak i publiken. Det är efter det han försvinner. Han stod där och tittade. Jag kommer ihåg att jag såg ett leende.

Förra året sorterade Cans tidningsurklipp från sin karriär. En stor del av urklippen från 1999 handlade om försvinnandet och det misstänkta mordfallet.

– Man läser och känner att det här var en stor och traumatisk händelse för alla inblandade.

”Fruktansvärt”

Lelle Hildebrand och Joacim Cans hade inte känt varandra speciellt länge innan försvinnandet. Lelle hade varit pappaledig och Cans beskriver jobbuppdraget som ’Lelles återkomst i branschen’.

– Det var första gången vi jobbade ihop. Men vi fick en väldigt bra och fin kontakt. Jag kände direkt att han var en härlig kille. Det kändes jättebra att jobba med honom. Därför tog jag det ganska hårt när han var borta.

Han riktar också tankar till Lelle Hildebrannds anhöriga.

– Jag förstår hur fruktansvärt hans anhöriga måste må. Jag hoppas att de kan få ett avslut och få möjligheten att begrava honom om det är så att det är hans kvarlevor. Det finns nog inget värre än att inte veta.