Mejla

Jens Peterson

Michael Nyqvists internationella filmer

NÖJE

Rollen som svensk journalist gav Michael Nyqvist ett internationellt genombrott.

”Millennium”-filmerna visade världen den duktige skådespelaren.

Han slogs mot Tom Cruise i ”Mission: Impossible”, gjorde romantisk komedi med Isabelle Huppert och var vidrig sektledare mot Emma Watson.

Visst hade Michael Nyqvist även tidigare synts i filmer som nått utanför Sverige. Framför allt blev ”Såsom i himmelen” en succé runt världen, och många hittade Lukas Moodyssons ”Tillsammans”.

Men ”Män som hatar kvinnor” och de två följande filmerna blev viktiga dörröppnare för både Noomi Rapace och Michael Nyqvist. Strax efter kom den stora skurkrollen i ”Mission: Impossible - ghost protocol”, och Michael Nyqvist fick även spela actionbov mot Keanu Reeves i ”John Wick”.

Men han valde även helt andra sorters internationella roller. I originella thrillern ”Disconnect” med en ensemble av Jason Bateman, Andrea Riseborough och Alexander Skarsgård. I ”En tripp till Paris” spelar han dansk arkitekt som Isabelle Hupperts uttråkade bondhustru föll för. I ”The girl in the book” är han en amerikansk författare som förfört och förstört en ung kvinna. i ”Frank och Lola” delar han rollista med Imogen Poots, Michael Shannon och Rosanna Arquette.

Många sorters filmer och skådespelare. Han gjorde alltid intryck.

Allt nådde inte biograferna i Sverige. Bara det senaste året har jag sett Michael Nyqvist göra två minnesvärda roller direkt på dvd, i verklighetsbaserde ”Colonia”  i Chile mot Emma Watson och thrillern ”I.T” mot Pierce Brosnan.

Han var en skicklig scenskådespelare också. På film var han med i ”Dagar och nätter”, en uppdatering av Tjechovs pjäs ”Måsen” med William Hurt, Mark Rylance, Katie Holmes och Allison Janney. En mer experimentell film.

För ett par år sedan följde jag honom på filminspelning i Åbo. Michael Nyqvist spelade svenske 1600-talspolitikern Axel Oxenstierna i en finsk film om drottning Christina med en rad internationella skådespelare som alla pratade engelska.

Det blev ingen bra film, men det var en underhållande inspelning  att följa. Michael Nyqvist var som alltid omtänksam, och generös med tid och tankar.

Han skrev bra också. En del av hans upplevelser i den internationella filmvärlden finns i hans fängslande bok ”Dansa för oss”, lika läsvärd som uppväxtskildringen ”När barnet lagt sig”.

Michael Nyqvist var en duktig berättare, även när man läste honom. Som skådespelare gav han orden liv och grep våra hjärtan. På svenska, engelska, franska... en stjärna som lyste långt utanför Sverige.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

Hbo Max

Av: 

Jens Peterson

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverrir Gudnason om att ta över Michael Nyqvists roll: ”Saknar honom”

ÄMNEN I ARTIKELN

Michael Nyqvist död

Michael Nyqvist

Emma Watson

Tom Cruise

Film

Isabelle Huppert

Keanu Reeves