Mejla

Jan-Olov Andersson

Nu bör nästa steg bli mobilkörkort för de under 40

Yondr är framtiden för de bra konsertupplevelserna

Jan-Olov Andersson.
Jan-Olov Andersson.

Yondr. Bara ordet är som ljuv musik för öronen.
Nu är det bara att invänta nästa måste för smartphone-generationerna:
De borde ta mig fan tvingas ta mobilkörkort innan de fick teckna abonnemang!

Det lär utan tvekan uppstå vissa irriterande problem med köer och väntan kring Yondr-systemet som ska prövas i samband med stjärnkomikern Chris Rocks föreställningar i Sverige.
Men jag förstår artisterna.
Hur trist det måste vara att uppträda inför en publik som hellre vill dokumentera hur de själva är där, än att uppleva själva showen.
Upptäckte fenomenet första gången när jag chattade med Aftonbladets läsare i samband med Madonnas konsert i Göteborg för fem år sedan.
Trodde i min enfald att mina kommentarer då kanske främst skulle vara en vägledning för de som inte kunde vara på plats. Och visst fick jag uppskattande inlägg från dem, också. Men ännu fler från dem på plats. Typ:
Nu ligger du en låt efter konserten igen!
Har ni betalat en tusenlapp för att klaga på mig som sitter 50 meter bort från er och som försöker välja vilka av de hundratals inlägg jag får som jag ska försöka hinna med att svara på, i stället för uppleva konserten själva? Är ni totalt dumma i huvudet?
Skrev jag förstås inte, Aftonbladet och aftonbladet.se har respekt för alla läsare.
Men det var då det slog mig hur lite smartphone-generationerna upplever när de gör något. Hur självupptaget upptagna de är med att i stället dokumentera med vad de inte riktigt hinner uppleva.
En så kallad ”mediaprofil”, Calle Schulman, skrev häromdagen en krönika i Expressen om att människor över 40 är en tappad generation när det gäller sociala medier.
Han är mest känd som lillebror till Alex och för att han för några år sedan exploaterade sitt barn på sociala medier.
Nu bygger han ett företag runt sociala medier. Men vet inte ens, enligt nyhetsartiklar nyligen, hur man bokar hotell på en bokningssajt.
När det gäller användandet av smartphones, skulle jag säga att det är folk under 40 som är det stora problemet.
Folk som korsar gatan på ett övergångsställe med blicken i mobilen, utan att ens reagera på de tvärnitande bilarna.
Folk som plötsligt tvärstannar mitt på en trottoar och orsakar mänskliga krockar, för att de bara måste läsa ett sms omedelbart.
Folk som framstår som obehagligt störda genom att högljutt prata rakt ut i luften, tills man upptäcker de minimala hörlurarna.
Folk som filmar olyckor och står i vägen för poliser och ambulanspersonal, i stället för att hjälpa till.
Alla under 40.
Yondr är bara början. Snart tävlar Stefan, AKB och Jimmie om att bli först med att gå till val på löftet om smartphonekörkort för alla under 40.
Vi äldre kan det där med vett och etikett.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN