”Släng dig i brunnen” gör comeback – med nya komikerstjärnor

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: SVT / SUCK
”Släng dig i brunnen” 1999: Thomas Järvheden, Johan Glans, David Batra och Måns Möller,

NÖJE

SVT dammar av humorklassikern ”Släng dig i brunnen”, som sändes under 1990-talet.

I augusti spelas en ny säsong in på Norra Brunn – med fokus på nytt och fräscht.

– Det finns väldigt många nya och duktiga komiker. Så vi kommer inte se de etablerade ståuppkomikerna på det sättet, utan fokusera på de som är på väg upp eller redan kommit en bit på vägen, säger Mats Grimberg, projektledare på SVT.

SVT återinför ”Släng dig i brunnen” i tv-tablån. Mellan den 22 och 25 augusti kommer en ny säsong av det klassiska humorprogrammet från 1990-talet att spelas in på Norra Brunn i Stockholm.

– Det var ett banbrytande program när det begav sig, som lyfte fram standup för en bred publik. Många nya, i dag folkkära komiker, fick sitt genombrott där, som Babben Larsson, Peter Wahlbeck och Johan Glans för att nämna några, säger Mats Grimberg, projektledare på SVT.

Fokuserar på nya komiker

Även den här gången satsar man på att hitta nya stjärnskott på den svenska komikerhimlen.

– Det är en väldigt vital scen och i dag finns det en ny generation väldigt duktiga ståuppkomiker. Vi tycker det är roligt att kunna visa upp dem hos oss på SVT. Så vi kommer inte se de etablerade ståuppkomikerna på det sättet, utan fokusera på de som är på väg upp eller redan kommit en bit på vägen, förklarar Mats Grimberg.

Ska föra arvet vidare

Några av komikerna som medverkar är Simon Gärdenfors, Johanna Wagrell och Nisse Hallberg.

Men även om fokus ligger på nytt och fräscht, kommer backstagesamtal i köket äga rum mellan uppkomlingar och etablerade ståuppkomiker som Adde Malmberg, Ann Westin, Johan Glans och Özz Nûjen.

– Det blir lite som ett sätt att föra arvet vidare från det gamla ”Släng dig i brunnen” till det nya, säger Mats Grimberg.

”Släng dig i brunnen” visades på Sveriges Television mellan 1990 och 1999. Totalt sändes 63 program fördelade på nio säsonger. Programmet fick namnet från restaurangen Norra Brunn, där det spelades in. Mellan 1998 och 1999 agerade även Berns salonger inspelningsplats.

Sänds i september

Säsong 10 av ”Släng dig i brunnen” spelas in under fyra dagar i augusti och sänds från och med september på SVT.

– Det kommer bli väldigt roliga program. Det ska bli kul att få ta tempen på och visa upp dagens nya ståuppkomiker. Jag tror säkert att vi kommer få se ett och annat genombrott, säger Mats Grimberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE