Dylan har hållit sin Nobelföreläsning

Svenska Akademien uppger att Bob Dylan har skickat in sin Nobelföreläsning – i sista stund.

Nu får han sina prispengar.

”Talet är extraordinärt och, som hade kunnat förväntas, vältaligt”, skriver Akademiens ständige sekreterare Sara Danius i ett pressmeddelande.

Svenska Akademien har tagit emot Bob Dylans, 75, Nobelföreläsning – fem dagar innan tidsfristen skulle ha löpt ut.

Popikonen blev 2016 års Nobelpristagare i litteratur. Men för att få prispengarna om åtta miljoner kronor, måste Bob Dylan hålla en Nobelföreläsning enligt svenska Akademiens regler. Han fick sex månader på sig – från nobeldagen den 10 december till den 10 juni i år.

Och måndagen den 5 juni levererades talet i form av en ljudfil där Bob Dylan själv läser in talet samt en tillhörande text, vilket går att ta del av på Svenska Akademiens hemsida.

Pratar om tre böcker

I Nobeltalet berättar Bob Dylan om tre litterära verk som gjort avtryck på honom:

”Vissa böcker har funnits med mig ända sedan jag läste dem i skolan – jag vill berätta om tre av dem”.

Böckerna är Herman Melvilles ”Moby Dick”, Erich Maria Remarques ”På västfronten intet nytt” och Homeros ”Odysséen”.

I talet reflekterar Bob Dylan även hur hans sångtexter relaterar till den litterära traditionen.

”Våra sånger är levande i de levandes land. Men sånger är olika litteratur. De är menade att sjungas, inte läsas. Orden i Shakespeares pjäser var menade att spelas på en scen. Precis som låttexter i låtar är menade att sjungas, inte läsas på en sida. Jag hoppas att ni får chansen att lyssna på låttexterna såsom de var menade att höras, på en konsert eller på en skiva eller hur folk nu lyssnar på musik nu för tiden.”

Sara Danius: ”Extraordinärt ”

I ett pressmeddelande skriver Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius att talet är ”något utöver det vanliga och retoriskt fulländat, som man kan förvänta sig”.

”Talet är extraordinärt och, som hade kunnat förväntas, vältaligt. Nu när föreläsningen har levererats närmar sig Dylanäventyret sitt slut”, skriver Akademiens ständige sekreterare Sara Danius i ett pressmeddelande.

Bob Dylan valde att inte närvara under Nobelfesten, där priset delas ut. I stället överlämnades det i april vid en privat ceremoni i samband med hans konsert i Stockholm.

”Mötet blir litet och intimt, och inga medier kommer att närvara, skrev Sara Danius på sin blogg inför ceremonin.

Från Svenska Akademiens håll tackar man nu den amerikanske sångaren för Nobelföreläsningen.

”Vi skulle vilja ta tillfället i akt och tacka Bob Dylan och hans medarbetare, i synnerhet Jeff Rosen, för flott samarbete”, skriver Sara Danius i pressmeddelandet.

Publisert:

LÄS VIDARE