Bjurman: ”Ed Sheeran lämnar mig inte i fred”

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ed Sheeran.
NÖJE

OTTAWA. En grej får ni förklara.

Vad är dealen med Ed Sheeran?

Varför har just han blivit så stor när det finns åtminstone tio tusen artister som gjort och gör samma sak så mycket bättre?

Egentligen har jag ingen lust att ägna det här utrymmet åt att gnälla om saker jag inte gillar; i en krönika om förhållandevis lättsamma ämnen från USA varannan vecka känns det betydligt mer givande att skriva om sånt som är bra och roligt och kittlande.

Men Ed Sheeran lämnar mig inte i fred.

Jag förstår inte hans framgång.

Det är inga större fel på den 26-årige britten, han håller väl anständig klass både som låtskrivare och sångare, men det är i sanning inget särskilt anmärkningsvärt med honom heller

Framförallt:
Det finns, och har funnits, så oerhört många som gjort ungefär samma sak så otroligt mycket bättre – utan att erövra världen. 

Jag har praktiskt taget hela livet lyssnat på singer-songwriters som klinkar på gitarr (ja, jag vet att Sheeran garnerar arrangemangen med lite mer avancerat lull-lull då och då, men grunden är vad den är) och skulle kunna nämna tusentals som utvecklat mer originella uttryck, skriver vackrare melodier och mer begåvade texter, sjunger mer besjälat, har mer karisma och känns mer intressanta i största allmänhet. 

John K Samson är bara en samtida  jag kan dra ur rockärmen, Sam Outlaw en annan och Margo Price ytterligare en. 

Men det är Ed Sheeran som säljer miljonupplagor, uppträder på Madison Square Garden och får priser – och tro på fan,  när Times Magazine i sitt senaste nummer listar världens 100 mest inflytelserika människor  2017 är han en av blott tre musikmänniskor som ingår (de övriga två är John Legend och Alicia Keys), komplett med hyllningstext av Taylor Swift och allt.

Say what?

Eller:

SAY WHAT?

Det är som att det bara blivit bestämt att jo, vi ska ha en en ”seriös” trubadur bland alla  klatschiga pop- och EDM-artister också, och så föll slumpen bara på den rödlätte såskoppen från West Yorkshire.

Kunde det inta ha hänt...tja ,Aaron Lee Tasjan istället? Han släppte storartade album både 2015 och 2016. 

Men äh.

Det var väl detsamma.

Bara fattar inte.

För övrigt anser även jag att TV4:s ”Let's Dance” bör förstöras. Inte för att jag vet vad det är för nånting, men man måste ju solidarisera sig i kamper ens kamrater för med sådan glöd!

ARTIKELN HANDLAR OM