Erik Hörstadius svarar på kritiken – efter orden i Nyhetsmorgon

1 av 5
NÖJE

”Nyhetsmorgon” bjöd in krönikören Erik Hörstadius att diskutera kampanjen #MeToo.

Men hans uttalanden överrumplade såväl Jenny Strömstedt som svenska folket – och sedan dess har det stormat kring journalisten på sociala medier.

I ett mejl till Nöjesbladet svarar han på kritiken.

– Självklart ska man ta anklagelser om sexism, tafs och övergrepp på största allvar. Att jag misslyckats förmedla det – och rentav fått människor att tro att jag förminskar problemet – gör mig jätteledsen.

Sociala medier-upproret #MeToo började med sexbrottsanklagelserna mot Hollywoodproducenten Harvey Weinstein.

Drygt två veckor senare har TV4 ställt in alla program med Martin Timell och en Aftonbladet-medarbetare har tagit timeout efter anklagelser om våldtäkt. Samtidigt berättar kvinnor världen över på sociala medier om sexuella övergrepp genom hashtaggen ”MeToo”.

På fredagsmorgonen diskuterade programledarna Jenny Strömstedt och Steffo Törnquist kampanjen i ”Nyhetsmorgon” på TV4, tillsammans med en inbjuden panel bestående av kolumnisten Erik Hörstadius, debattören Veronica Palm och krönikören Hanne Kjöller.

– Vi får inte ta bort vardagens och festens glädjerika flört. Halvfulla farbroderns tafs som inte är illa menad, sa Hörstadius i programmet.

Jenny Strömstedt: ”Vad menar du?”

– Men vad menar du nu?, protesterade Jenny Strömstedt, varpå Hörstadius fördjupade sitt resonemang:

– Jag vill inte att de ska leva i en ren, väldigt välputsad bubbla där de aldrig har sett eller hört någon göra bort sig på fyllan, sa han och syftade på sina döttrar.

I ett mejl till Nöjesbladet skriver han att orden kom ut på ett plumpt sätt.

”Först vill jag säga att jag uttryckte mig otroligt klumpigt och att jag förstås är emot ALLT tafsande, vare sig alkohol är inblandat eller inte. Det jag försökte säga var att när människor samlas till fest och liknande sammanhang finns risken att någon gör bort sig. Är det okej? Verkligen inte! Kasta ut klumpedunsen. Men låt inte världens klumpedunsar få oss att sluta samlas till fest”, skriver han.

Erik Hörstadius: ”Maktfullkomliga svin”

Han utvecklar uttalandet om sina barn.

”Jag menar såhär; världen är en läskig, spännande och ibland underbar plats. Och jag vill att mina döttrar oförväget ska kunna ta för sig av den. De är alldeles för tuffa och nyfikna för att sitta i skyddad verkstad.”

Vilken poäng ville du göra med dessa uttalanden?

”Det jag ville få fram var att vi alla då och då kommer att exponeras för patetiska idioter som gör bort sig, det jag i TV4 kallade livets smuts, men att det tyvärr finns ännu större, och farligare, idioter. Jag tänker på de sexistiska, maktfullkomliga svin (de allra flesta av manligt kön) som systematiskt trakasserar, förnedrar, hotar, klämmer och tafsar.”

Hård kritik har riktats mot Hörstadius uttalanden på sociala medier. Bland annat skriver användaren bakom Instagramkontot ”1337 likes” att ”han förminskar och ifrågasätter kvinnors upplevelser genom att säga att man inte ska ta anklagelser på allvar”.

Lady Dahmer: Objektifierar kvinnor

Och kroppsaktivisten Lady Dahmer skriver på sin blogg att Hörstadius uttalanden är exempel på hur män objektifierar kvinnor.

Erik Hörstadius svarar på kritiken – och ber om ursäkt.

”Självklart ska man ta anklagelser om sexism, tafs och övergrepp på största allvar. Att jag misslyckats förmedla det - och rentav fått människor att tro att jag förminskar problemet – gör mig jätteledsen. Jag kan bara be om ursäkt. Avslutningsvis menar jag att den debatt som utgår ifrån #metoo är extremt viktig. Den har fått mig att ana att förekomsten av sexism och gubbslem är större än vad jag tidigare trott. Speciellt efter i dag, när jag på grund av den välförtjänta kritiken haft anledning att grubbla ännu mer över dessa frågor”, skriver han vidare i mejlet.

#MeToo - detta har hänt 02:15

ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo