Nu lämnar de ’Idol’

avCarina Bergfeldt

NÖJE

Hela juryn säger upp sig – Gillar inte TV 4:s förändringar av showen

1 av 4

Peter Swartling, Kishti Tomita och Daniel Breitholtz har alla bestämt sig.

De slutar i ”Idol”-juryn.

– Vi sa ”Tack för kaffet”, liksom, säger Peter Swartling.

En av dem har mordhotats.

En annan fick sitt hem vandaliserat under ett inbrott.

En tredje kallades ”bitch” på gatan.

För Daniel Breitholtz, 30, Peter Swartling, 43, och Kishti Tomita, 44, har fyra år som ”Idol”-jurymedlemmar inneburit starka upplevelser – och ett fullbokat schema.

– Det har fört med sig en del stök. Det ska bli spännande att bara koppla av en fredag. Jag hoppas att jag får biljetter så att jag får se någon veckofinal, säger Daniel Breitholtz.

Både han och Peter Swartling har, efter månader av diskussioner med TV 4, så sent som nu i helgen beslutat sig för att inte förnya sina kontrakt.

– Det kändes helt enkelt inte lika kul längre, säger Peter Swartling.

”Sluta på topp”

När TV 4 presenterade sitt slutgiltiga format på ”Idol 2008” för juryns numera forna ordförande tyckte han inte att det passade med hans bild av programmet.

– De vill göra förändringar – och i deras tyckte förbättringar – och jag hade en känsla av att det skulle bli mer grejer som jag inte gillade. Så vi kom överens om att det var dags att sluta på topp, säger Peter Swartling.

Den enda av juryns medlemmar som inte kommenterat sitt avhopp är Kishti Tomita. Men enligt källor inom produktionen bestämde hon sig tidigt för att inte vara med och göra ”Idol” 2008.

Rekrytering igång

– Jag tänker inte gå in på några specifika detaljer, men jag kan bara bekräfta att vi ska byta jury och att rekryteringsarbetet redan är igång, säger Pelle Porseryd, exekutiv producent för ”Idol”.

För Daniel Breitholtz är det skönt att slutligen ha fattat beslutet.

– Jag brukar själv hetsa upp mig över sportstjärnor som håller på och förlänger sina kontrakt hela tiden. Jag menar ... det sista programmet vi gjorde var på ett utsålt Globen. Det är ett bra sätt att sluta på.