Mejla

Sylvia Balac

Fyra ”På spåret”-deltagare har chans på en ”dubbel”

Publicerad:
Uppdaterad:
DUBBEL ÄRA. Peter Apelgren är en av de 22 som både vunnit ”På spåret” (med Hélène Benno) och sommarpratat (med Anna Mannheimer).
Foto: SVT, Magnus Sandberg
DUBBEL ÄRA. Peter Apelgren är en av de 22 som både vunnit ”På spåret” (med Hélène Benno) och sommarpratat (med Anna Mannheimer).

NÖJE

Jesper Rönndahl har redan gjort det. Men för Samuel Fröler, Emma Molin, Bea Uusma och Marianne Ahrne står extra mycket på spel.

Om någon av dem vinner säsongens ”På spåret” träder de in i den exklusiva skara av hittills 22 personer som både har segrat i SVT:s frågesport och sommarpratat i Sveriges radio P1.

Fler än jag har troligtvis någon gång snuddat vid en eller båda av följande tankar: Vad skulle jag prata om ifall jag hade mitt eget sommarprat? Hur skulle jag prestera om jag var med i ”På spåret”?

Utöver specialpriser i respektive bransch – som nobelpris, guldbaggar och grammisar – är sommarpratet och ”På spåret”-vinsten två hedersbetygelser som mer premierar hur du är än vad du gör.

Att bjudas in till endera program brukar nästan uteslutande betraktas som hedrande. För radioprogrammet bör du ha något på hjärtat, för tv-programmet bör du ha något i hjärnan.

Jag vet inte om de 22 har hemliga träffar under vilka Peter Harryson och Cecilia Hagen drar anekdoter för Johan Wester, som i sin tur har gjort ett hemmaquiz som kanske  Helena von Zweigbergk vinner med knapp marginal före den gramse tvåan Peter Apelgren. Men det är roligt att leka med tanken.

Månne har Björn Hellberg och Stefan Holm ett hemligt handslag, som förstås är en typ av dubbelhandsfattning, för att illustrera den ”dubbel” som ”På spåret”-vinst och sommarprat utgör. Om några skulle ha det så är det de två.

Mer troligt är kanske att de dubbla inte reflekterar särskilt mycket alls över sin klubb. En klubb som Marcus Birro i och för sig väldigt gärna ville ingå i. Efter att han och Johanna Koljonen vann ”På spåret” 2009/2010 bjöds Koljonen in att sommarprata medan Birro aldrig har fått frågan, vilket han ondgjort sig över i pressen.

”På spåret” har premiär i SVT i kväll.
Om några månader får vi veta om Fröler, Molin, Uusma eller Ahrne har gjort en ”dubbel”.

De 22: Björn Hellberg, Bengt Grive, Peter Harryson, Cecilia Hagen, Carl Jan Granqvist, Agneta Bolme Börjefors, Adde Malmberg,
Annette Kullenberg, Ingela Agardh, Stefan Holm, Katarina Mazetti, Johan Wester, Helena- von Zweigbergk, Dick Harrison, Caroline af Ugglas, Anne Lundberg, Johanna Koljonen, Peter Apelgren, Martina Haag, Erik Haag, Göran Everdahl, Jesper Rönndahl (med
reservation för felräkning av krönikören).

Publicerad: