Astrid Lindgren-illustratören till sjukhus efter fallolycka

avMathilde Albinsson

Ilon Wikland, främst känd för sina illustrationer till Astrid Lindgrens böcker, prisades på Augustgalan.

Priset togs dock emot av hennes familj.

– Det hände en fallolycka hemma i bostaden. Hon är på sjukhus och är väl omhändertagen, men hon är djupt tacksam för detta fina pris, säger döttrarna under galan.

Illustratören Ilon Wikland, 88, vårdas på sjukhus efter en fallolycka.

När Svenska Förläggarföreningen för första gången delar ut ett hederspris valde man att tilldela den nystiftade utmärkelsen barnboksillustratören Ilon Wikland. Prisutdelningen ägde rum under måndagskvällen på Augustgalan. På plats fanns Wiklands fyra döttrar och en dotterdotter, som tog emot priset i hennes ställe.

– Vi är här för att så tacksamt ta emot det här hedersvärda priset från Svenska Förläggarföreningen och vi är så glada och hedrade att få representera henne, mamma Ilon. Tyvärr kan hon inte vara med här ikväll. Det hände en fallolycka hemma i bostaden. Hon är på sjukhus och är väl omhändertagen, men hon är djupt tacksam för detta fina pris, säger dottern Birgitta under ceremonin.

Ilon Wikland uppges vara vid god hälsa.

Eva Gedin, ordförande i Svenska Förläggareföreningen, beskriver Ilon Wiklands bilder som "stor konst", uppger TT.

1 av 2 | Foto: Björn Elgstrand / AFTONBLADET
Ilon Wikland med en av sina illustrationer från ”Bullerbyn”.

Ilon Wikland kom från Estland till Sverige 1944, som ensamkommande flyktingbarn. Hon har berättat om färden i barnboken ”Den långa, långa resan” med egna illustrationer. Berättelsen är nedtecknad av Rose Lagercrantz.

Hon är främst känd för sina illustrationer till Astrid Lindgren och Edith Unnerstads böcker. Wikland har bland annat illustrerat ”Ronja rövardotter”, ”Barnen i Bullerbyn”, ”Bröderna Lejonhjärta”, ”Madicken” och ”Mio min Mio” för Astrid Lindgrens räkning.

ARTIKELN HANDLAR OM