Ekbergs sista ord: Bråk om yoghurt

Av: Staffan Dickson, Pelle Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Somnade in på vårdhem i Italien Spelade in en sista film

1 av 14 | Foto: JACQUES LIPKAU GOYARD
Anita Ekberg

MALMÖ/STOCKHOLM. Mot slutet kämpade Anita Ekberg med en skör kropp och ekonomiska bekymmer.

Men den hyllade ikonen kommer för alltid att förknippas med det ljuva livet.

– Hon hade inget emot att kallas diva, det var något fint för henne. Men även som privatperson var min lilla faster en underbar människa, säger brorsdottern Christina Ekberg, 61.

Skådespelaren Anita Ekberg somnade in på kliniken San Raffaele Rocca di Papa söder om Rom klockan halv elva i går efter en längre tids sjukdom.

Med vid dödsbädden fanns den hyllade ikonens assistent och vän Maria Attanasio. Bara några minuter senare anlände även hennes nära vän och före detta agent, fransmannen Jacques Lipkau Goyard.

– Jag har förlorat en vän, en väldigt god vän, en vän jag har bråkat mycket med när jag var agent. Hon var ingen enkel klient att ha att göra med, men hon var ändå en väldigt härlig person, säger han.

Sista orden – yoghurtbråk

Så sent som i förra veckan talade Anita med sin brorsdotter Christina Ekberg.

– Hon var trött och mådde inte så bra. Men annars verkade hon helt okej. Hon började direkt prata svenska med mig, ett modersmål hon inte haft sedan hon var 19 år. Hon kallade mig som vanligt för Lilla Ninna. Men efter en stund sa hon att hon behövde vila, säger Christina.

Jacques Lipkau Goyard berättar att de sista åren varit tuffa för Anita. Förutom att hon satt i rullstol efter att ha brutit lårbenshalsen för fyra år sedan hade hon även ekonomiska problem.

– Personen som skulle ta hand om hennes ekonomi gjorde det inte på ett bra sätt och Anita fick till exempel inte åka tillbaka till sitt hus och fick alla möjliga sorters förbud.

– Trots det tog hon sig till Berlins filmfestival härom året, där hon konverserade med publiken i en fullsatt salong i en och en halv timme, vilket var en stor succé. Hon var väldigt flamboyant. Men till sist fick hon tyvärr inte flytta tillbaka till sitt hus, utan till ett boende där hon dog av sin ålderdom. Men hon led i alla fall inte, vilket var skönt.

Vilka var hennes sista ord?

– Hon var arg på sin assistent Maria eftersom hon inte hade hämtat yoghurt med kanel som Anita hade bett om. De hade ett sådant förhållande, men det var hela tiden kärleksfullt.

”Ambassaden ringde inte”

När Aftonbladet talar med Jacques Lipkau Goyard håller han på att organisera en minnesstund med en svensk präst för Anita Ekberg.

– Så att svenskar här ska kunna ta farväl av henne trots att hennes förhållande till de svenska myndigheterna i Italien inte var något vidare.

Jacques Lipkau Goyard säger att han för tre år sedan berättade om Anita Ekbergs ekonomiska problem för Sveriges ambassadör i Italien.

– Jag frågade om de åtminstone kunde ringa Anita och kanske bjuda in henne till någon mottagning, bara för att ge henne lite värme från Sverige. Men det var ingen från ambassaden som ringde, ingen som svarade på mina mejl. Det är synd.

Spelade in en sista film

För Christina Ekberg har faster Anita alltid varit en kändis.

– Det var hon ju redan när jag föddes. Och hon hade inget emot att kallas diva, det var något fint för henne. Men även som privatperson var min lilla faster en underbar människa.

Hon fortsätter:

– Jag har så många fina, fantastiska minnen av henne.

Jacques Lipkau Goyard, som efter att ha slutat som agent i stället blev producent, berättar att han mitt i sorgen ändå känner glädje över att han på slutet hann spela in en sista film med Anita Ekberg.

– Det är en lång intervju där hon ser tillbaka på sitt förflutna, sin karriär, sina drömmar. Den kommer att bli väldigt rörande. Det är en bild av en riktig människa, delvis desperat eftersom saker och ting förändrades på ålderns höst, säger han.

Publicerad: