En smittande och sensuell komedi

Publicerad:
Uppdaterad:
Serverar suveränt skådespeleri. Helen Mirren imponerar som dominant krogägare i ”100 steg från Bombay”.
Foto: NORDISK FILM
Serverar suveränt skådespeleri. Helen Mirren imponerar som dominant krogägare i ”100 steg från Bombay”.

NÖJE

100 steg från Bombay till Paris

Regi Lasse Hallström, med Helen Mirren, Manish Dayal, Charlotte Le Bon, Om Puri, Amith Shah och Michel Blanc.

KOMEDI Här möts alla smakerna på en och samma gång.

Svenske regissören Lasse Hallström och Hollywoodgiganten Steven Spielberg har gjort film av romanen där indisk mat kulturkrockar med fransk gastronomi. Den franske krögaren spelas med utsökt förakt och rynkad näsa av brittiska ladyn Helen Mirren.

Råvaror från olika håll smälter samman i en mustig gryta kryddad med både hetta och milda aromer. Lasse Hallström har de perfekta smaklökarna för den här sortens filmberättelser, en blandning av sött och salt som poeten uttrycker det.

Filmen är betydligt bättre än Richard C Morais roman, och lyfter fram de viktiga händelserna och känslorna i bokens katalog av kockminnen. Filmen lägger till kärlekshistorier och andra konfrontationer.

Filmen utspelas mest i Frankrike, men resan börjar i Bombay där en indisk familj driver en populär krog. Stället attackeras under politiska och religiösa kravaller, och en av familjemedlemmarna dör i branden.

Resten av familjen flyr till England och lever ett tag i regnet nära flygplatsen Heathrow, innan de ger sig av i en bil för att hitta något bättre på den europeiska kontinenten. Bilen går sönder intill en by i en av de vackraste bergsdalarna i Frankrike.

Där är en rostig restauranglokal till salu. Den indiske patriarken slår till, trots att hans vuxna barn försöker stoppa honom. Tvärs över byvägen ligger en fransk lyxkrog, med en Michelin-stjärna.

Fadern driver igenom köpet och de öppnar en indisk restaurang. Folkligt, festligt, fullsatt, högljutt. Den franska grannen ser ogillande på konkurrensen, och det blir ett byråkratiskt krig mellan de två krogarna. Vid den indiska spisen står sonen Hassan, en mästerkock som gärna lär sig om franska rätter och attra­heras av Marguerite, sous-chef hos konkurrenten.

Helen Mirren och Om Puri imponerar förstås som de dominanta krogägarna, och det gnistrar gulligt om det yngre paret Charlotte Le Bon och Manish Dayal. Filmfotografen Linus Sandgren fångar den ena minnesvärda bilden efter den andra; landskapen är magiskt idylliska och maten så sensuellt filmad att man kan känna dofterna.

En smittande film om passion. Till människor och mat och hur bra det kan bli när olika kök och kärlekar möts och lyfter varandra. Gott och blandat.

Publicerad: