Stjärnorna: Här är våra superkvinnor

1 av 21 | Foto: Fredrik Lindström, 51, programledare.
NÖJE

Vem har inspirerat stjärnorna som underhåller oss?

Nöjesbladet ställde två frågor till några skapande svenskar:

1) Vilken är din stora kreativa kvinnliga förebild?

2) Hur inspirerar hon dig?

Tove Lo, 27, artist:

1) Laleh.

2) Hon är så jävla cool. Hon skriver och producerar allt själv. Hon är stark och har aldrig behövt någon annan för att göra det hon vill.  Laleh får mig att sluta ifrågasätta mig själv så mycket.

Fredrik Lindström, 51, programledare:

1) Författaren Sofie Sager.

2) Som ensam kvinna i 1800-talets Stockholm vågade hon anmäla våldtäkt, även fast folk drev med henne. Det krävdes mod för att ta kampen när de hade betydligt sämre förutsättningar än vi har i dag.

Saga Scott, 25, såpaprofil:

1) Min mamma.

2) Hon är personen som fått mig att inse vad styrka betyder. Hon är verkligen en superkvinna. Själv kanske man klagat över huvudvärk när man egentligen inte har en aning om hur livet egentligen kan ta extrema vändningar. Då har hon kommit med styrka åt oss.

Mattias Sunneborn, 44, längdhoppare/föreläsare:

1) Min fru Anna.

2) För att hon gör det hon vill utan att bry sig om vad andra tycker. Bland annat började hon med friidrott vid 35 års ålder och började sjunga i kör några år efter. Dessutom sprider hon en otrolig energi och glädje.

Karin Adelsköld, 41, komiker:

1) Drottning Kristina, som regerade Sverige under nästan 23 år på 1600-talet. 

2) Hon vågade bråka och vara minst sagt obekväm. Hon ligger bakom citatet: "Den som håller sig väl med andra är inte vän med någon". Jag tänker ofta på det i lägen när det handlar om att kompromissa eller göra det man tror på.

Klara Force, 33, spelar i Crucified Barbara:

1) Kathleen Hanna från Bikini Kill och Le Tigre.

2) Jag kunde inte önska mig en bättre inspiratör när jag som tonåring började spela musik. Tuff och annorlunda, uttalad feminist och en av flera fantastiska kvinnor som har lärt mig att det helt okej att våga strunta i stereotypa, hämmande kvinnoideal.

Sofia Jannok, 32, artist:

1) Buffy Sainte-Marie.

2) Hon är den största stjärnan på urfolksscenen och hennes starka röst för urfolk och fred ekar över hela världen sedan flera decennier. Nu är hon över 70 år och still going strong.

Henrik Schyffert, 47, komiker:

1) Isabella Charlet-Straton.

2) 1876 besteg hon Mont Blanc. Har du försökt bestiga Mont Blanc? Det är skitsvårt!

Christopher Sander, 34, artist:

1) Min syster Julia.

2) Som ensamstående mamma sedan 8 år har hon kämpat sig genom utbildningar till både lärare och florist. Hon är vacker, klok, rolig, världens bästa förälder, givmild mot vänner, öppen mot främlingar, lagar fantastisk mat, läser en massa böcker och målar vackra tavlor. Hon är min inspiration i livet.

Paulina ”Paow” Danielsson, 21, såpaprofil:

Jag kommer alltid vara min egen kvinnliga förebild. Man kan säga att det är fel att t.ex. ligga i tv, men man sätter sina egna gränser för vad man tycker är okej som kvinna. Alla är människor.

Lia Boysen, 48, skådespelare:

1) Liv Strömquist.

2) För att hennes serieböcker ger mig stora insikter. Inspirerande hur hon kan göra det på ett så lekfullt, avspänt och roligt sätt.

Svenne Hedlund, 70, artist:

Jag kommer inte på någon speciell, men i det jobb jag har så har alla kvinnor inspirerat mig till framgångarna jag haft. Ingen nämnd, ingen glömd!

Henrik Schyffert, 47, komiker:

1) Isabella Charlet-Straton.

2) 1876 besteg hon Mont Blanc. Har du försökt bestiga Mont Blanc? Det är skitsvårt!

Ann-Sofie Hoyles, 30, sångerska i Spiders:

1) Tina Turner.

2) Hon sjunger svinbra och det finns ingen person som ger mig så mycket kraft och energi som hon gör. Hennes väldigt personliga uttryck och sätt att sjunga på är så fruktansvärt bra  och går direkt in i hjärtat på mig.

Mårten Andersson, 40, komiker:

1) Laleh.

2) Jag är så oerhört imponerad och inspirerad av hennes enorma talang, hjärta och budskap. Hon visar mig och så många andra att det är något fantastiskt att vara unik och att våga tro på sig själv och gå sin egen väg. Laleh är som en ängel för mig.

Bianca Kronlöf, 29, skådespelare:

Alla som startar egna konstnärliga nätverk, eftersom den etablerade makten inte släppt in dem. Från rösträttskvinnorna till den antirasistiska och queera kampen i  dag. Jag vill tacka alla feminister som funnits innan mig. Er kamp har gjort det möjligt för mig att verka så fritt och starkt som jag kan!

Ida La Fontaine, 17, artist:

1) Artisten Becky G.

2) Hon har haft en väldigt svår uppväxt, av ekonomiska skäl. I dag försörjer hon sin familj genom sin musik och hon har lärt mig att aldrig ge upp. Jag ser mig själv mycket i Becky, i drivet för att nå sina mål i en väldigt påverkande bransch.

Jessica Andersson, 41, artist:

1) Lill-Babs

2) Hon har hållit liv i sin karriär i hela sin livstid. Men framför allt för att hon är en så underbar människa med båda fötterna på jorden, har en varm personlighet och alltid snäll och vänlig!

Irma Schultz Keller, 49, artist:

1) Förutsägbart vad gäller mig men jag kommer inte förbi henne: Joni Mitchell.

2) Jag uppfattar henne som stark och självständig å ena sidan och sårbar och självutlämnande å andra. En spännvidd som gett ett konstnärskap man kan ösa inspiration ur. 

Moa Lignell, 20, artist:

1) Eva Cassidy.

2) Det inspirerar mig att hon är fantastisk i sin enkelhet. Även hennes gitarrspelande har inspirerat mig sedan jag var liten.

Josefin Öhrn, 25, artist:

1) Portugisisk-franska artisten Catherine Ribeiro.

2) Hon är en förebild genom sitt kraftfulla uttryck i musik, text, röst och framträdande. För mig är hon en kvinna som varken har tagit på sig en manlig stereotypisk roll eller låtit sig kuvats av kvinnliga stereotyper, utan hon är i kontakt med både den kvinnliga och manliga sidan av sin person.

Zany Lou, 31, artist:

Jag hämtar kraft och inspiration från kvinnor inom kulturen som jag känner för samma feministiska agenda som jag – oavsett konstform.  Jag tror vi alla blir starkare av att bara se varandra köra.