Nu tar de unga över

NÖJE

Film-Sverige har fått nya ansikten.

Nya namn.

Årets Guldbagge-gala pekade framåt.

Visst fanns en Skarsgård bland pristagarna, men det var en av juniorerna.

Visst är ”Förortsungar” en modernisering av gamla ”Rännstensungar”, men modernisering är vad film-Sverige mår bra av. Förortsungarna hipp-hoppade sig fram till storslam på galan, och vann så mycket att det blev synd om de unga männen som sa ”Farväl Falkenberg”. Någon Guldbagge hade Jesper Ganslandts personliga film varit värd.

2006 var inte ett av de starkaste filmåren, men det finns folk att hylla. Haddy Jallow är mycket trovärdig i otäckt starka ”Säg att du älskar mig”. ”Förortsungar” kan nu få en större publik än de som hittills sett den på bio. Gustaf Skarsgård visar än en gång att han är en av de bästa i sin generation.

Lia Boysen var sevärd i flera saker förra året. Wallander-serien med Krister Henriksson har varit ojämn, men det finns effektiva avsnitt och ”Hemligheten” som gick på bio är ett av de bättre. Anders A Rosendahl har en otäck roll där. Han tacktalade som en skååååådespelare.

Men mycket nytt. Ungt. Bra.

Veteranen Sissela Kyle visade vad erfarenhet och proffsighet betyder. Hon får gärna komma tillbaka som värd. När vi hyllar 2007 års filmer.

Med ännu fler nya namn och ansikten?

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM