Nöje

Peter Stormare om filmen med Schwarzenegger

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Peter Stormare om nya svenska skräckrullen – och rollen mot Schwarzenegger

Hjälper brorsonen Peter Stormare gör en roll i sin brorsons ”Isolerad”, en svensk rysare.
Hjälper brorsonen Peter Stormare gör en roll i sin brorsons ”Isolerad”, en svensk rysare.

Normalt filmar Peter ­Stormare med Hollywoodkändisar.

Nu dyker han plötsligt upp i svenska rysaren ­”Isolerad”.

– Det handlar om att ­stötta unga filmare. Och nepotism, en av ­regissörerna är min brorson, säger den 58-årige filmstjärnan.

Han ringer från Los Angeles, just hemkommen från en film­inspelning i Sydafrika.

Han har flera filmer på gång, några färdig­inspelade, några som ­kanske blir av. Den största av dem han redan har spelat in är ”The last stand”. En thriller­ om en småstadssheriff som ­utmanar knarkmaffian.

”Fanns en hotbild”

– Det räknas som Arnold Schwarzeneggers stora ­comeback-roll, han spelar sheriffen. Det var bökigt kring inspelningen. Som ­före detta ­omstridd politiker (han var guvernör i Kalifornien 2003–2011) finns där fortfarande en hotbild, så det var mycket säkerhetsfolk på plats, säger Peter.

– Arnold själv är annars en skön snubbe. Vi hade kul ihop. Jag sa åt honom att jag aldrig skulle ha röstat på ­honom sista gången. ”Inte jag ­heller”, svarade han och skrattade, säger Stormare.

”Isolerad” är raka motsatsen till storfilmerna i Hollywood. En svensk lågbudgetskräckis där en av de två ­regissörerna, Johan Storm, är Peter Stormares brorson.

”Rolig roll”

– Jag tycker att killarna har fått ihop det bra, med tanke på hur lite pengar de hade. Det var när jag var ­hemma och spelade in ”Varg” som det blev så att jag gjorde den här birollen.­ ”Jag är för ­gammal”, sa jag, men det tyckte inte de. En rolig roll, även om de väl egentligen pratar mer om min rollfigur än han är med …

– Utomlands har filmen ­tagits emot positivt på flera filmfestivaler. Jag har blivit inbjuden, men tyvärr aldrig kunnat åka.

– Synd att det har dröjt så länge innan den gick upp på bio. Det har väl med SF:s (Svensk Filmindustris) biografmonopol att göra. Jag förstår mig inte på det där. Allt ­avregleras i Sverige, sjukvård, skolor … men på bio, där ­råder det monopol.

Det här är ”Isolerad”

Titel: ”Isolerad”.

Genre: Skräckthriller.

Handling: Ung läkar­student (Emil Johnsen) får snygg granntjej (Ylva ­Gallon) som han blir lite intresserad av. Men hon har en ruggig pojkvän (Peter Stormare) …

Regi: Johan Storm och ­Johan Lundborg. Filmen är en Rookie-­produktion, en av fem filmer där första- ­eller andragångsregissörer fick tio miljoner kronor från bland annat Svenska Filminstitutet att göra ­långfilm för.

Premiär: Gick upp på bio den 29 juni.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert: