’Gardell gav mig till Mark’

avJens Peterson

Helen Sjöholm och Peter Jöback om hur ’Livet är en schlager’ blev musikal

1 av 4
Peter Jöback och Helen Sjöholm.

De fick sina genombrott i ”Kristina från Duvemåla” för 20 år sedan.

Nu spelar Helen Sjöholm och Peter Jöback musikal mot varandra igen. De är syskon i ”Livet är en schlager”. För ­Helen Sjöholm startade det med att hon var en bröllops­present.

- Det var Jonas gåva till Mark, säger Helen Sjöholm. Att jag skulle sjunga ”Som skapta för varann”.

På bröllopet 2011 mellan Jonas Gardell och Mark ­Levengood visste hon inte att sången hon sjöng var del av en musikal.

Filmen kom 2000 och regisserades av Susanne Bier. Jonas Gardell skrev manus om Mona (Helena Bergström) som ­älskar Melodifestivalen och skickar in en låt. Mona berättar inte att hon tagit melodin från en man (Jonas Karlsson) som hon är assistent åt.

- Jag gillade filmen jättemycket, säger Helen Sjöholm. Jag kommer ihåg Helenas ­kanonbra rollprestation och ­Jonas Karlsson. Den gjorde starkt intryck.

”Nöjd med bågen”

Peter Jöback spelar Monas syskon.

- Jag är nöjd med bågen på min karaktär Candy Darling som är en transperson, säger Peter Jöback. Det är jätteviktigt att vi landar rätt, har respekt för de som lever så. Delvis är det min historia, men det är också hur långt som helst från mig. Det är oerhört spännande att få utforska sin kvinnliga sida och göra det gripande.

Musikalen skiljer sig från f­ilmen.

- Candy Darling har inte aids i föreställningen och dör inte. Candy har en annan historia, säger Peter Jöback.

Helen Sjöholm har spelat ­flera tyngda kvinnor. Kristina från Duvemåla, Gabriella i ­”Såsom i himmelen”, mamman i ”Simon och ekarna”.

- Det har varit så oerhört synd om mig hela tiden. Det är lockande att spela en helt ny typ av tjej, säger Helen Sjöholm. Mona tar tag i sin situation, det är ingen man tycker synd om.

Mona är tokig i schlager­musik också.

- Jag kan minnas när jag var barn. Alla såg Melodifestivalen, säger Helen Sjöholm. Det tog en vecka så stod man på ­Roliga timmen och mimade till låtarna. Jag älskade det. Kikki Danielsson och Lena Ph är grymma sångerskor.

Peter har varit med två gånger. Du måste fått ­frågan?

- Några gånger, men jag skulle inte göra ett bra jobb, säger Helen Sjöholm. Mig passar det inte alls.

- Du svarar så bra på varför du inte är med, säger Peter ­Jöback. ”Jag är ingen kort­distanslöpare”. Det tänker jag på när jag får återfall och deltar. Vi vill berätta en historia, det gör man inte på tre minuter.

”Jag grät”

Peter Jöback fick höra två av sångerna till ”Livet är en schlager” när han jobbade i London med ”Phantom of the opera”.

- Jag grät, det var fruktansvärt bra, säger Peter Jöback. Fredrik Kempe som kompositör kommer att imponera på många. Kempe och Gardell är en match made in heaven.