Här skapar Morrissey bokhysteri i Göteborg

Publicerad 2013-10-17

GÖTEBORG. När den brittiske sångaren Morrissey valde att lansera sin självbiografi "Autobiography" i Göteborg vallfärdade fans från hela Europa.

– För oss är det som att möta Gud, säger David Lewin från Liverpool.

För många av de hundratals som köade i köpcentrumet Nordstan i Göteborg blev det en lång väntan på Morrissey. Redan klockan fem på onsdagsmorgonen började kön växa. Först klockan 17 på torsdagen fick de första möta idolen bakom podiet i bokhandeln. Väl framme fick fansen kramar och autografer.

– Det känns helt otroligt och helt overkligt, säger en darrande Martina Bjersby som kunde åka hem till Uppsala med en autograf på axeln.

Redan klassiker

Biografin är en klassiker redan innan någon har hunnit läsa den. Åtminstone om man får tro förlaget Penguin som släpper den som en del av den berömda klassikerserien. Beslut har väckt debatt i Storbritannien, men Liverpoolbon David Lewin, som vallfärdat till Sverige, tycker det är helt rätt:

– Boken kommer bli en klassiker ändå. Varför inte bara ta bort mellanhanden?

Signeringen är den enda som är planerad för tillfället, enligt Penguin. Att Morrissey valde just Göteborg för lanseringen av boken ska enligt uppgifter i kön utanför bokhandeln i Göteborg bero på att han vill hedra ett svensk fan som gått bort.

Daniel Kihlström/ Cecilia Karlsson /TT

ANNONS