Mejla

Jan-Olov Andersson

Tragikomisk jakt på orgasm med von Trier

Publicerad:
Uppdaterad:

Jan-Olov Andersson har sett ”Nymphomaniac”: ”Galet mycket naket och sex”

1 av 6

KÖPENHAMN. Lars von Trier, 57, analyserar kvinnors sexualitet.

Hans nya ”Nymphomaniac” kan vara en av alla tiders mest provocerande filmer. Galet mycket naket och sex. Och då har vi ändå bara fått se den snälla versionen…

Förväntningarna var, minst sagt, höga när ett 50-tal journalister från hela Europa bänkade sig i Grand Bio på Mikkel Bryggers Gade i centrala Köpenhamn för de allra första visningarna av filmen. Provocerande stillbilder ur den har spritts i snart ett år. Vi fick se den version som är 2 x 2 timmar, så småningom kommer vad regissören anser är den ”riktiga” versionen på fem och en halv timme. Komplett med hårdporrscener, utförda av ”body doubles”, riktiga porrskådespelare.

Det råder recensionsembargo till 17 december, så jag får inte uttrycka några åsikter om filmen.

Den handlar om Joe och hennes sexualitet.

Seligman, en äldre judisk man (Stellan Skarsgård), hittar henne (Charlotte Gainsbourg) misshandlad i en gränd. Han tar hem henne och hon berättar sitt livs historia, som vi får se i återblickar.

– Jag upptäckte min fitta när jag var två år, säger hon tidigt i filmen. Vi får se sexuella lekar med henne som barn. Hon ber en jämnårig kille ta hennes oskuld när hon är femton år. Det sker på ett väldigt brutalt sätt. Några år senare tävlar hon och en väninna om vem som kan ha sex med flest män ombord på ett tåg. Sedan blir Joe kär och ihop med en man (Shia LaBeouf) och plötsligt händer något.

– Jag blev stum i fittan, säger hon, fram till dess spelad av 22-åriga debutanten Stacy Martin.

Då börjar en vansinnig jakt på att få orgasm. Massor av älskare. En gift man flyttar hem till henne och konfronteras av hans fru (Uma Thurman) och barnen.

En av de härligast skruvade tragikomiska scener som har setts på film, hade jag skrivit – om jag nu hade fått uttrycka en åsikt.
 

Sedan tar Charlotte Gainsbourg över rollen vid 30-strecket ungefär. Har sex med två svarta män med stora penisar samtidigt. En scen som lär reta många, med tanke på hur den spelar på fördomar. Afrikanerna framstår som rätt korkade när de hamnar i bråk och står och viftar med sina jättepenisar i förgrunden, medan en naken Charlotte Gainsbourg i bakgrunden undrar vad fan som pågår.

Sedan fortsätter Joe med att försöka få en orgasm genom sadomasochistiska lekar. Scenerna med Jamie Bell och henne är snudd på outhärdliga.

”Nymphomaniac” innehåller mer mer naket, inklusive några riktiga sexscener, än jag sett i någon så kallad ”vanlig film” tidigare.

Detta är en film man kommer att tala om länge efter den svenska premiären 31 januari nästa år.

De som tidigare har anklagat Lars von Trier för att skildra kvinnor på ett inte alltid kanske så trevligt sätt, lär få vatten på sina kvarnar.

Och då har jag inte nämnt att det finns en scen som uttrycker viss förståelse för pedofiler. Eller hur James Bond kommer in i handlingen.

Och vad jag tycker själv, får jag alltså inte ha en åsikt om förrän 17 december. Men oberörd, det var jag sannerligen inte…

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN