Sanna Lundell och Ann Söderlund gör tv om medberoende

1 av 3 | Foto: URBAN ANDERSSON
Sanna Lundell, 35.
NÖJE

De har själva varit medberoende, journalisterna Sanna Lundell och Ann Söderlund.

Nu gör de ett tv-program om hur det är att vara anhörig till en missbrukare.

– Vi gör serien för att vi har egna erfarenheter, säger Ann Söderlund.

De medberoende är de tusentals som lider i det tysta. Därför är deras berättelse viktig. Det tycker Sanna Lundell, 35, och Ann Söderlund, 41.

I höst sänds deras nya dokumentärserie på SVT.

– Vi delar med oss av egna erfarenheter och diskuterar olika typer av anhörigskap, säger Sanna Lundell.

Tabubelagt ämne

Beroendesjukdomarna är tabubelagda, anser hon och Ann Söderlund, och därför är det viktigt att belysa problemet för alla. Inte minst anhöriga.

– Samhället fokuserar ofta på missbrukaren, men det finns över en miljon anhöriga i Sverige som också lever i det här varje dag. Det är viktigt att ta bort skuld och skam, säger Ann Söderlund.

I serien träffar duon anhöriga till offer för olika typer av beroendesjukdomar, allt från anorexi till alkohol- och drogmissbruk. Bland annat medverkar författarna Märta Tikkanen och Hillevi Wahl i programmet, avslöjar Ann Söderlund.

– Vi pratar även om våra egna personliga relationer. Sanna pratar om sin pappa och sina tidigare relationer. Vi uttalar inte alltid namn, men det går inte att undgå att vi har egna erfarenheter, säger Ann Söderlund.

Vilka relationer har du varit medberoende i?

– Gamla pojkvänner och familjemedlemmar. Det här är ett stor engagemang som vi har båda två. Jag tror att många kommer att få en aha-upplevelse när de ser programmet kanske inser att de själva sitter fast i någonting, säger Ann Söderlund.

”Inte lätt att ta sig ur”

Arbetet med serien har tagit tid. Processen startade redan förra hösten. Sedan dess har Ann Söderlund och Sanna Lundell arbetat fram och spelat in programmet.

– Det finns en lång tradition av framförallt alkoholmissbruk i Sverige, och en gammal bild av att man får skylla sig själv om man hamnar i en missbruksrelation. Men det är inte lätt att ta sig ur, säger Ann Söderlund.

Programmet sänds på SVT i slutet av september i tre timmeslånga delar.