Det storslagna behövs på bio

Läs Jens Petersons filmkrönika

1 av 2

Att satsa eller inte satsa. Storfilm eller inte storfilm?

Just nu väntar många på James Camerons nya jätte ”Avatar”. Flipp eller flopp?

Medan SF försöker hålla liv i mångmiljonprojektet Arn.

”Avatar” är James Camerons första spelfilm efter gigantiska ”Titanic”. Science fiction på planeten Pandora. Ny teknik, specialeffekter och 3D bygger en aldrig sedd filmvärld.

Förväntningarna på ”Avatar” är höga. De scener som visats har gjort en del besvikna. Några fans blev nervösa av första trailern. Utseendet på planetens blå invånare.

Jag har sett en knapp halvtimme av scener ur ”Avatar” i 3D på bio. Det ser fantastiskt ut. Pandoras växter och varelser kommer till liv på ett häftigare sätt i 3D, jämfört med olika trailers.

Miljön är ny. Varelserna fantasifulla. Intrigen verkar vara en historia vi hört många gånger. Hjälten skickas ut för att bekämpa ett folk, tänk Kevin Costner i ”Dansar med vargar”, Tom Cruise i ”Den siste samurajen”.

Ju mer han lär sig, desto mer inser han vem fienden är.

”Avatar” påminner om gamla indianfilmer. Stammen ska tvingas bort för att deras mark innehåller värdefull mineral. På en ny planet med stridande rymdskepp. Flygande drakar. Man anar romantik också. Många genrer blir det.

Hur bra ”Avatar” är får vi se 18 december. Jag är nyfiken på mer.

James Cameron skrev ”Avatar” 1995 men då fanns inte tekniken. För fyra år sedan satte han igång, och tusen personer har jobbat med filmen. Budgeten har passerat 200 miljoner dollar. Närmare två miljarder kronor – världens dyraste film.

Här hemma försöker Sveriges dyraste film tjäna ihop mer pengar. ”Arn” del ett gick bra på bio och sågs av drygt en miljon svenskar. Del två lockade 522 000. Internationellt har den inte sålt lika bra som SF hoppats. Den förkortade versionen släpps nu på dvd i Sverige.

Den kallas lurigt nog för ”hela historien”. Hälften av det som gick på svensk bio.

Snart sänder TV4 ”Arn” som serie. Sex avsnitt à 45 minuter, de två svenska biofilmerna plus några minuter extra.

Arn var en storsatsning som gick hyfsat hemma, men blev dyr för SF.

Strax före ”Titanics” premiär dömde många ”experter” ut filmen och sa det skulle bli ett dyrt fiasko. De hade fel.

Vi får se hur det går för ”Avatar”.

Men det är klart att vi måste ha folk som vågar. Som satsar ideer och pengar. Lyckade storsatsningar lockar till fler biobesök. Ny teknik kan hjälpa andra filmare.

Vi behöver det storslagna på bioduken.

avJens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM