– Upphetsande jobba med Brad

NÖJE

Regissören Tarantino om skapandet av nya filmen

1 av 2 | Foto: Mycket i Quentin Tarantinos nya film ”Inglourious basterds” är baserat på verkliga detaljer. Men intrigen är påhittad. ”Jag ser det som att mina rollfigurer ändrar hur andra världskriget slutade”, säger Tarantino.

Varför ville Quentin Tarantino filma med Brad Pitt?

För att allt är rätt med stjärnan nu.

– Det är kittlande bara att titta på honom genom kameralinsen, säger Quentin Tarantino.

Han berättar att de länge velat jobba ihop.

– Vi har väntat på att jag ska komma på rätt rollfigur åt honom. Och när jag skrev Aldo kände jag: Det här är den rätte. Brad vet vad han gör, och han är ingen pojke längre.

De är båda födda 1963. Tarantino säger att Brad Pitt är en ikon – och en skicklig skådespelare.

– Att arbeta med Brad just nu är en häftig tid. Upphetsande. Man förbereder en scen och tittar genom kameralinsen och ser Brad där. Så måste det ha känts för Sydney Pollack när han tittade genom linsen och såg Robert Redford i ”Jeremiah Johnson”.

Dödar tyska soldater

Brad Pitt spelar Aldo Raine som leder en styrka amerikanska soldater under andra världskriget. De slår ihjäl tyska soldater bakom fiendens linjer. Mycket i nya ”Inglourious basterds” bygger på verkliga detaljer. En viktig bit i intrigen är påhittad.

– Historien har inte hänt för mina rollfigurer. De kan göra vad som helst, säger Tarantino. Vill någon se på min film som en saga, så var så god. Men jag ser den inte så. Jag ser det som att mina rollfigurer ändrar hur andra världskriget slutade. Det hände inte, eftersom de aldrig existerat. Men det kunde ha hänt.

Älskar Stockholm

Tarantino pratar mycket och entusiastiskt. Även om att vara tillbaka i Sverige.

Du verkar förtjust i Stockholm?

– Ja, jag har varit här sju gånger. De första två var jag inbjuden av filmfestivalen, men sedan dess har jag kommit privat. Jag har hittat ett par barer jag gillar och ni har Pet Sounds, en av de mest fantastiska skivaffärerna i världen. Här finns många butiker jag gillar. Jag hittar inte riktigt, så det är kul att bara vandra omkring och upptäcka något nytt.

Filmens makt

Tarantino är också en av världens största filmälskare. ”Inglourious basterds” handlar bland mycket annat om filmens makt.

Tarantino skrattar.

– Jag hade inte en tanke när jag skrev en andra världkrigsfilm att den skulle bli ett vilt kärleksbrev till filmkonsten. Men det är väl sådan jag är.