Miljonklipp för Bounce

avMalin Pettersson, Martin Ekelund

NÖJE

Så blev den svenska dansgruppens hyllning till Jackson en världssnackis

1 av 4
300 dansare dök upp på Sergels torg i Stockholm för att hyllningsdansa till Michael Jacksons ”Beat it”. Över tre miljoner har sett klippet på Youtube. Efter den succén är

Bounces Michael Jackson-hyllning på Sergels torg i Stockholm fick hela världen att dra efter andan.

Efter framträdandet sliter alla i dansgruppen.

– Shit, vi ska nog bara göra flashmobbs och lägga upp våra danser på Youtube i fortsättningen, säger Fredrik Rydman, dansare i Bounce.

Michael Jacksons död den 25 juni försatte en hel värld i sorg. Hyllningarna haglade över klotet.

Den 8 juli, drygt två veckor efter popkungens bortgång, stod dansgruppen Bounce på Sergels torg tillsammans med 300 personer som gemensamt dansade till tonerna av ”Beat it”.

– Michael Jackson har betytt enormt mycket för alla dansare. Jag ville hylla honom och dansen, säger Fredrik Rydman, 34.

Två timmar efter att de avslutat sitt uppträdande hade någon lagt upp en film på nätet. I flera dagar var det mest klickat av alla klipp på Youtube.

– Det var helt sjukt och så mäktigt, säger Fredrik Rydman.

Han är initiativtagare till den uppmärksammade flashmobb (en slags oväntad aktion på en offentlig plats) som genomfördes på Sergels torg, Centralstationen och Stureplan i Stockholm den 8 juli.

Efterlyste på Myspace

När nyheten om Jacksons bortgång kom kände Fredrik Rydman direkt att han ville ge popikonen en speciell hyllning.

Fredrik samlade ihop några av sina kolleger i Bounce och tillsammans valde de att dansa till ”Beat it”, eftersom de tyckte att den skulle passa att genomföra i en stor grupp. Därefter la de ut en efterlysning på sin Myspace-sida där de sökte danssugna människor som ville vara med.

De hade hoppats på drygt 100 deltagare. Men i stället dök det upp 300 människor från hela Sverige.

Bounce-gänget lärde sedan ut Michael Jacksons ”Beat it”-dans under två intensiva dagar på Balettakademin i Stockholm.

– Vi hade extremt kort tid på oss. Men alla var så sjukt laddade och fokuserade, säger Fredrik Rydman.

När flashmobben sedan genomfördes hade hundratals jublande åskådare samlats på Sergels torg. Svenska Dagbladet hade nämligen skrivit om deras planer i tidningen.

– Nästa gång kommer vi nog att vara mer försiktiga innan vi drar igång en sådan apparat igen. Tanken är ju att det ska vara en överraskning.

Drygt en halv timme efter uppträdandet på Sergels torg dansade de på Stockholms centralstation. Bounce och de 300 dansarna avslutade sedan vid 23-tiden mitt på Stureplan.

– Vilken jävla känsla. Det var en helt galen stämning. Alla var i extas. Det var sjukt mäktigt. Det är precis det Michael Jacksons budskap handlar om och det han velat, att alla ska förenas i dansen. Jag var i ett lyckorus efteråt, säger Fredrik Rydman.

Telefonen gick het

Efter aktionen ringde Fredrik Rydmans telefon konstant under fem dagar. Svenska och utländska medier – allt från amerikanska ABC News till tyska radiostationer – hörde av sig.

Dessutom har dansgrupper från ett tjugotal städer världen över ringt och vill att Bounce ska komma och arrangera hyllningsdanser där.

I går medverkade till exempel Jenny Widegren från gruppen i en dansperformance i Los Angeles.

– Shit vi ska nog bara göra flashmobbs och lägga upp våra danser på Youtube i fortsättningen. Det kanske det är det som är framtiden. På så vis kommer vi att nå ut med vår dans över hela världen, säger Fredrik Rydman.

London och Seoul nästa

Den enorma succén har även skapat ett sug efter Bounce övriga föreställningar.

– Det är ett mycket större intresse för att köpa in föreställningar nu. Det är en jäkla rusch. Och folk som tidigare har varit tveksamma har nu vägt över och tycker att det ska bli skitkul.

Framöver ska gruppen bland annat sätta upp föreställningar i London och Seoul. Och mer är på gång.

– Vår producent, som var på semester i USA, ringde efter hyllningen. Hon frågade: ”Vad har ni gjort? Det ringer folk hela tiden”, säger Fredrik Rydman.