Nöje

– Jag fick sparka ihjäl Skarsgård

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Filmhårdingen Joel Kinnaman om sin brutala debut och vänskapen med en polisinfiltratör

”Att som infiltratör ta sig till den absoluta toppen i mc-gängen ... han är den absolut bästa skådisen av oss alla”, säger Joel Kinnaman om sin vän, som infiltrerat mc-gängen Hells Angels och Bandidos.
”Att som infiltratör ta sig till den absoluta toppen i mc-gängen ... han är den absolut bästa skådisen av oss alla”, säger Joel Kinnaman om sin vän, som infiltrerat mc-gängen Hells Angels och Bandidos.

Stenhård polisinfiltratör på bio just nu. Stekare som lever dubbelliv i undre världen i ”Snabba cash”, premiär i januari.

Joel Kinnaman, 29, är landets nya filmtuffing.

För Nöjesbladet berättar han om de hemliga förberedelserna inför Johan Falk-filmerna, om flytten till Hollywood och om hur han och polaren Alexander Skarsgård konkurrerade om samma roll.

Bästa kompisen Gustaf Skarsgård.

Det är befriande härligt med skådespelare som vågar säga sanningen.

När vi träffades för exakt ett år sedan, inför premiären på andra Arn-filmen, berättade Joel Kinnaman (efter att jag pressat honom lite) att ja, han var nog länge den främsta utmanaren till Joakim Nätterqvist om titelrollen.

Spelade in ”Falk”

Då skulle han just börja spela in de sex Johan Falk-filmer, där en gått på bio sedan slutet av juni och resten kommer på dvd i höst och på TV 4 efter nyår. Han var väldigt hemlighetsfull, men antydde att han haft kontakter med undre världen.

Nu berättar han sanningen.

Förebilden för hans rollfigur är Peter Rätz, under tio år polisinfiltratör i mc-gängen Hells Angels och Bandidos. Nu lever han i polisens vittnesskyddsprogram och har ett pris på sitt huvud från undre världen.

– Mmm, jag kunde inte berätta mer då, säger Joel.

– Jag blev medplockad av polisen och fick åka och träffa Peter i ett land där det inte finns Hells Angels och Bandidos. Vi umgicks i fyra dygn och blev ganska goda vänner. Det var både spännande och omtumlande att komma honom nära, att studera honom, att luska ur saker ur honom. Vi smet från säkerhetspådraget en kväll, vi är båda ganska busiga. Han har gjort mycket saker som är i gråzonen. Att som infiltratör ta sig till den absoluta toppen i mc-gängen ... han är den absolut bästa skådisen av oss alla.

– Hela situationen blev ju också väldigt känslomässig, då jag visste att vi aldrig mer kommer att träffas.

Gömde sig i Laos

Joel Kinnaman är född och uppvuxen på Söder i Stockholm.

Melinda Kinnaman.

Mamma är psykoterapeut, pappa är (efter att ha haft flera andra yrken) datakonsult. Hans historia, innan han kom till Sverige, skulle kunna bli en spännande film. Han är amerikan, desertör från Vietnamkriget, som efter att ha gömt sig i Laos i fem år flydde till Stockholm när USA:s militära underrättelsetjänst var honom på spåren.

Joel har fem systrar, en av dem Melinda Kinnaman, 37, också skådespelerska och känd ända sedan hon som tonåring var med i ”Mitt liv som hund”.

Några med gott minne kanske även känner igen Joel som barnskådis, från tv-serien ”Storstad” (1990).

– Jag var Lina Englunds lillebror i sådär 25 avsnitt. Melinda var då tillsammans med Daniel Bergman som regisserade serien. De sökte en ”kaxig unge” så jag fick provfilma. Jag gjorde grodskutt runt hela lägenheten när jag fick rollen.

– Då var jag mallig för att det stod en taxi och väntade utanför skolan två, tre gånger i veckan. Men tv-serien har nog varit viktigare för mig än jag trott, för det som kom att bli mitt yrkesval.

Intresset för teater och film återkom och växte fram när han blev bästis med Gustaf Skarsgård på gymnasiet. Först väntade ströjobb i Oslo och Alperna och fyra månaders Asien-luff (”jag besökte flera ställen farsan hade berättat om”). Sedan filmdebut i en liten roll i ”Den osynlige”.

– Jag fick sparka ihjäl Gustaf, säger Joel och skrattar.

Och sedan har det rullat på. Med fler och allt större roller. Med kändisskap.

– Om man inte tycker om att folk kollar på en skulle man inte valt det här yrket. Fast kompisarna märker mer när folk kollar.

Lättare att ragga brudar?

– Ja, men jag har inte så stort behov av det just nu ...

Du har flickvän, alltså?

– Ja, vi får se, ha ha. Vi får se hur det går ...

Letar lägenhet i USA

Snart drar Joel Kinnaman till Los Angeles på obestämd tid. Han letar lägenhet. Och så berättar han plötsligt att han faktiskt varit nära att få en huvudroll i kommande storfilmen ”Thor”, baserad på den tecknade Marvel-serien.

– De ville ha någon med skandinavisk touch. Till sist var vi bara fem kandidater kvar. Alexander Skarsgård var en av dem. Tyvärr kunde jag inte flyga över och provfilma mot Natalie Portman, det krockade med inspelningen av ”Snabba cash”.

Joel Kinnaman tonar visserligen helst ned Hollywood-planerna. Kallar det ”att ha lite semester”. Samtidigt förnekar han inte att han har en manager som bokar in möten med folk.

Eller att han ju har vissa fördelar jämfört med andra europeiska skådespelare. Som amerikanskt medborgarskap. Och att han har pratat språket sedan barnsben.

– Jag kan spela amerikan, jag behöver inte spela tysk

lägervakt, säger han.

Det här är Joel

Namn: Joel Kinnaman. Ålder: 29. Bor: Stockholm. Familj: Mamma, pappa, fem systrar. Aktuell: På bio i ”Johan Falk – Gruppen för särskilda insatser” just nu, i ”Snabba cash” efter nyår.

ANNONS

Sista chansen! 25% rabatt på makeup för alla hudtyper från IsaDora

Extern länk från MEDS

Shoppa här!

Publisert: