"Jag ser mig inte som någon sexsymbol"

NÖJE

Lill-Babs om skönhets- operationer, ålderskris och att hålla sig smal

1 av 3 | Foto: TAR HAND OM KROPPEN. För Lill-Babs är det viktigt att hålla formen. Hon styrketränar, promenerar och i sommar ska hon även träna yoga.

Hon är 66 år och håller fortfarande ställningarna som Sveriges tuffaste brud.

Att bli äldre ser Lill-Babs fram emot.

- Jag mår bättre än någonsin. Men visst är jag och min kropp ovänner ibland, säger hon.

Krogshower. Välgörenhetsgalor. Tv-framträdanden och intervjuer. Tiden står aldrig stilla för hela Sveriges Barbro Svensson. Lill-Babs är en stjärna som blinkat intensivt sedan hon inledde sin karriär, som hon just nu firar med jubileumsshowen "50 år i lyxförpackning".

Lill-Babs är ingen vanlig artist. Hon är ett karismatiskt fenomen och har alltid bjudit på en rejäl portion öppenhet, livsglädje, kraft, självförtroende och värme. Ett jävlaranamma som få skulle orka underblåsa så länge.

Men Lill-Babs orkar. Hon är 66 år men visar inga tecken på att vilja sänka tempot.

Kropp & Hälsa träffar henne på en skönhetssalong mitt i Stockholm. Hon ska göra en nagelförlängning som hon upprepar med några veckors mellanrum. Med en vit virkad keps och helsvarta kläder slår hon sig ner framför nagelteknologen som granskar sin kunds händer och suckar:

- Har du varit och grävt i jorden nu igen, Barbro?

Lill-Babs skrattar. Hon har egentligen semester hemma på Järvsö där hon påtar och röjer sly.

Men detta veckoslut är hon i stan för att göra en show på Oscarsteatern.

På förmiddagen har hon hunnit med en 18-håls golfrunda och hon berättar förtjust att hon fått 37 poäng. Det betyder sänkning av handicapet.

- Det gick sååå bra, säger hon.

Lill-Babs dukar upp sin lunch som hon äter medan naglarna blir filade.

I dag blev det en drickyoghurt, en brödbit och en plastlåda med kyckling.

- Jag har lärt mig att det är bra att äta lite och ofta. Det är jätteskönt. Jag är ganska medveten om vad jag äter, som att jag måste äta protein när jag tränar mycket. Men jag är väldigt slarvig, säger hon.

För två år sedan slutade hon att röka.

- Jag gick upp åtta kilo och det var jättetungt att bära omkring på, både på scen och hemma. Hittills har jag gått ner tre av dem.

Har du bantat mycket i ditt liv?

- Jag har hållit efter mig själv. Efter varje barn gick jag upp skjortan. Sedan har det pendlat upp och ner. Jag är en sådan som går ner ett kilo och tänker: Nu har jag varit så duktig så nu blir det gräddsås i kväll.

Är det viktigt för dig att hålla dig smal?

- Inte för att vara snygg. Men jag mår inte bra av att bära på extrakilon. Det är jätteviktigt att ta hand om kroppen. Sedan i våras promenerar jag 45 minuter varje dag. Det är min dotter Kristin som fått mig att fatta hur skönt det är.

- Jag har börjat styrketräna också, på ett litet gym i stan där jag känner instruktören som också är från Järvsö. Kristin tränar där också. Jag är för blyg för att träna med någon okänd!

Lill-Babs drabbades av lunginflammation i samband med att hon slutade röka.

- Hela kroppen, alla muskler, säckade ihop. Då blev jag jättesur och tänkte: Vad fan, det här kan jag förbättra. Styrketräningen ska jag försöka köra minst två gånger i veckan och i sommar ska min dotter Malin vara min yogainstruktör. Det är bra att mina döttrar pushar mig.

Var det svårt att sluta röka?

- Ja. Ofta ville jag bara ge upp och börja röka igen, men det fanns ingen återvändo. Cigaretterna gjorde mig så sjuk. Men i dag mår jag fantastiskt!

- Jag längtar fortfarande efter cigaretter, men de 2-3 minuter som suget är som värst kan man stå ut.

Du är en sexsymbol i mångas ögon. Har du känt dig pressad att hålla dig snygg?

- Jag ser mig verkligen inte som någon sexsymbol. Visst gillar jag slitsar och högklackat. Men det viktiga för mig är att hålla mig fräsch, hel och ren. Det är vad man utför på scen som är viktigt. Jag har en bred repertoar och min framgång har ingenting med mitt utseende att göra.

Vad har du för tankar om att bli äldre?

- Att det finns hopp! Jag börjar att bli en äldre dam men det vore ju trist om jag inte fick vara med alls. Jag är glad för varenda minut.

Har du haft ålderskris?

- Ja, när jag var 30. Det var inte roligt. Men sedan dess har det inte varit några problem. Men när min äldsta dotter Monica sa att hon skulle fylla 50 nästa år kunde jag inte låta bli att reagera.

- Jag menar, hallå, har jag en dotter som fyller 50? Jag fyllde ju själv 50 härom dagen, hur går det ihop, ha ha.

Är du vän med din kropp?

- Vi är jäkla ovänner ibland. Men man måste respektera att man blir äldre. Vi är oerhört åldersfixerade i vårt land. Det är bedrövligt. Det är väl klart att man vill bli äldre? Hellre det än det som är alternativet. Jag vill åldras med värdighet och hoppas få vara frisk och klar i huvudet så länge som möjligt.

Har du skönhetsopererat dig?

- Nej. Men jag ser inget fel i att göra det.

Skulle du kunna tänka dig att gå till kirurgen?

- Ja för sjutton. Men vad jag skulle fixa i sådana fall har ingen med att göra. Varför skulle jag tala om det? Det är privat.

Tidigare i år gjorde Lill-Babs den amerikanske läkaren Michael F Roizens ålderstest som visade att hennes biologiska ålder bara är 48, inte 66 som det står i passet.

Vad är du mest stolt över på din kropp?

- Min hud. Christer Lindarw sa en gång till mig: När du dör ska jag skinnflå dig.

- Det måste vara generna från mina föräldrar.

Du är solbränd, så solen kan du inte vara rädd för?

- Nej, absolut inte! Som min mamma säger: Det är snyggare med bruna rynkor än vita rynkor.

- Jag har fina fötter också. När jag var på pedikyr i Norge behövde jag bara betala halva priset. Varför då, undrade jag. Då sa hudterapeuten: Så här snygga fötter kan jag inte ta fullt betalt för.

Hur är det med fötterna egentligen? Jag har hört att du bara kunde bära högklackat eftersom hälsenorna blivit för korta?

- Det var faktiskt så. Men nu är det ett tag sedan. I dag har jag inga problem att gå barfota och i låga klackar.

- Men jag går fortfarande fel och försöker tänka på min gångteknik. Att jag har så fina fötter i dag kan jag faktiskt tacka mina höga klackar för. Jag använder aldrig strumpor så de får andas fritt hela dagarna.

Lill-Babs ser hurtig ut där hon sitter med framsträckta händer mot nagelteknologen.

Men i eftermiddag väntar repetitioner och kvällen blir lång.

Är du någonsin trött?

- Javisst. Jag känner mig lite trött i dag. I natt fick jag bara sex timmars sömn eftersom jag skulle upp och spela golf. Men det var jobbigt i höstas. Då sov jag jättedåligt och fick ta insomningstabletter under tre veckor.

- Jag har en förmåga att sitta uppe länge med papper och texter men jag har försökt lägga av med det.

Hur orkar du hålla igång?

- Jag älskar att jobba. Sedan är jag väldigt positiv. - Många människor tycker att det är löjligt att vara positiv men jag tycker tvärtom. Man får inte deppa ner sig för småsaker.

Jag: Lill-Babs

Så tänker jag när jag ser mig själv i spegeln:

5 snabba

Hanna Blanksvärd

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode