Det är lättare att bete sig som en idiot än att jogga

NÖJE

Het eller cool?

Ingen vill vara ljummen när Sommarsveriges scener fylls av artister och skådespelare.

Men är det på våra tallrikar som den mest överraskande underhållningen sker?

Filmen "Dinner rush", som hade biopremiär i fredags, utspelas på en italiensk finkrog i New York. Filmen är som en korsning av mycket sevärda tv-serien "Sopranos" och underhållande boken "Kitchen confidential" av kocken Anthony Bourdain. Se filmen, men läs också boken som hunnit komma i svensk pocket.

Första gången vi får en inblick i vad som verkligen händer i restaurangkök. Mer än vad vi vill veta faktiskt.

I "Dinner rush" finns en nyckelreplik av Danny Aiello: "När förvandlades att äta middag till en hel jävla Broadway-show?"

Hans italienske gudfadersfigur vill ha gammaldags husmanskost.

Men även husmanskost är en trend. En perfekt tillagad fläsklägg med rotmos är också ett uttalande.

Vi är vad vi äter.

Jag tycker om Peter Stormares cd "Dallerpölsa & småfåglar". Kanske inte titeln, för jag slutade äta pölsa när jag läste en innehållsbeskrivning, men Stormare visar upp många sidor på sitt mycket personliga album.

Andra cd som är bättre än sitt rykte: Van Morrisons "Down the road", Tomas Ledins "Hela vägen" och "C"mon c"mon" med Sheryl Crow.

Bra sommarköp alla.

Punken fyller 25 år. Det gör väl också "nyheten" att Ulf Lundell joggar. I veckan beskrevs det som något nytt i hans liv. Lundell har sprungit långt och länge.

Liam Gallagher, duktig sångare i Rutles-kopiorna Oasis men uppenbarligen korkad och obegåvad i alla andra avseenden, uttalade sig i Aftonbladet om hur rockstjärnor bör uppträda. Föga överraskande ska de bete sig just som han själv, det vill säga den allmänna dumskalle-imagen som frestat fåntrattar i alla tider. Inte som Bono i U2 som tydligen joggar, vilket Gallagher föraktar.

En löjlig sak med Gallaghers åsikt är att han försöker hitta på regler för korrekt rockstjärnebeteende. I samma stund man upprättar regler blir man en tönt.

Vad ska han göra? Starta kurser hur man kastar ut tv:n genom hotellfönster och dricker sig dum i huvudet?

Och om man dessutom, som Liam Gallagher, utnämner sig till cool har man inte fattat någonting. En som verkligen är cool skulle aldrig påstå det själv.

Att säga att man är cool är i själva verket det minst coola man kan göra.

Peter Stormare är tusen gånger coolare än Liam Gallagher.

Kockar är mer rock "n" roll än många rockstjärnor. Maten är den nya underhållningen.

Det är inget svårt att bete sig som en idiot. Det är svårare att jogga.

Orsaker till extas

Jens Peterson [email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM