Detta är hiten ni behöver, Friends

NÖJE

Friends slår till med en riktig sommarsingel.

”Dance with me” (Mariann) är första smakprov från det nya album bandet släpper i augusti.

Det kan vara den hit Friends så väl behöver.

"Dance with me" har klara släktband till den några år gamla sommarsingeln "Holiday". Jag vill göra gällande att den sistnämnda var bättre, även om den här nya refrängen besitter liknande snabbfästande potential.

Nya singeln, skriven av Tommy Gunnarsson, Tommy Kaså och Elisabeth Lord, fanns inte med på den prov-cd jag fick höra och skrev om i maj. Det kommande albumet var tänkt att släppas redan då, men har nu skjutits upp till augusti.

”Dance with me” förekommer på singeln i en version med svensk text och en version med

engelsk text. Samma titel används i båda fallen. ”Dance with me now / i dina armar”, sjunger Kim Kärnfalk och Nina Inhammar.

Det är en hårt producerad, tungt dansgolvsorienterad poplåt, och ibland drunknar tjejernas röster tyvärr i den maskintyngda omgivningen. I botten hörs influenser från Abba.

Den engelska versionen slår hårdast och det är den som möjligen kan bli en hit.

Thore Skogman har specialskrivit två sånger på Claes Lövgrens senaste album, ”Rosor från himlen” (Skåneton). Sångaren Claes Lövgren sjunger mörkt och tryggt med hetta i basen. Keith Almgren är djupt involverad som textförfattare till nio av plattans 14 sånger. Tillsammans med Thore Skogman har han skrivit den fina ”I en klosterträdgård”, en av skivans starkaste sånger.

Plattan rymmer många örhängen: småpoppiga ”Nyckeln till mitt hjärta” förtjänar att bli en hit, storbandskänslan i ”Jag för evigt är din” är svårslagen och ”Du är det bästa som har hänt mig” svänger.

Men allra mest sticker ”Om kärleken ger oss en ny chans” ut. En ovanligt modernt producerad dansbandspoplåt med hitrefräng, skriven av låtskrivarfynden Jonas Lindau och Erik Jönsson. Påminner mycket om Tommy Erikssons och Klas-Göran Bjärdings låt till Grönwalls-Camilla i schlager–SM.

Magnus Persson från Helene & Gänget har producerat med fingertoppskänsla. Vill du ha mogen dansmusik på platta i sommar är det ”Rosor från himlen” du ska ha, inte någon av Vikingarnas eller Matz Bladhs senaste.

Och på tal om Helene & Gänget - bandet sällar sig nu till raden av orkestrar som lägger ner verksamheten. Trist eftersom Helene & Gänget såg ut att ha en nytändning på gång och den nyligen släppta singeln lät mycket bra. Kanske hinner albumet bli färdigt innan instrumenten läggs på hyllan?

Dans

Plusguiden