Mejla

Jan-Olov Andersson

Lill-Babs kärlek tog aldrig slut

Publicerad:
Uppdaterad:

Läs Jan-Olov Anderssons krönika

Ännu en bra sak med TV 4:s ”Så mycket bättre”:

Man blir positivt överraskad.

Lasse Berghagen och Lill-Babs hade i förväg noll koll på Petter. Nu gjorde de hur coola och inlevelsefulla versioner som helst av hans låtar.

Två lördagskvällar i rad har TV4:s lördagsunderhållning, där sju artister umgås en vecka och sjunger varandras melodier, haft nästan 1,4 miljoner tittare.

Allt är inte perfekt. Den onödiga speakerröstens mässande om ”folkkära artister” (det är de inte alls, allihop...) är irriterande. Och artisternas små lekar (i går bland annat bergsklättring) blir det inte mycket av, rent tv-mässigt.

Var i går lite orolig för programmets veteraner. När de inte fick någon fason på Thomas Di Levas enkla melodier, hur skulle de då hantera Petters ordkaskader? Lill-Babs som dessutom alltid varit lite rädd för honom. Och Lars Berghagen som har så lite koll att han trott att Jay-Z var ett jeansmärke.

I går kom de Petter nära både som människor och artister.

Lill-Babs små kärleksförklaringar till honom ville aldrig ta slut. Hon knöt hans slipsknut, strök hans skjorta – och gjorde en otroligt cool bossanovaversion av ”Så klart”. Berghagen gjorde en stämningsfull ballad av ”Längesen”, så oväntat inlevelsefull att Petter blev rörd till tårar och Berghagen tog till ord som ”shit Petter, I love you”.

När det gäller Plura Jonsson är jag väl aldrig särskilt objektiv, då Eldkvarn är mitt svenska favoritband genom alla tider. ”Logiskt” blev till härligt Eldkvarn-sväng, med nyskriven vers om Plura själv.

När det gäller Petra Marklund är jag objektiv, då jag ju spontant inte kan komma på en enda låt av henne under artistnamnet September. Inte min stil, helt enkelt. Men hon har ständigt överraskat positivt. Ska man nu lyssna på disco, får det gärna låta som hennes stenhårda version av ”Mikrofonkåt” .

Fyra av sex framträdanden var kanon, då får man vara nöjd.

Och äras dem som äras bör... Utan musikerna och eminenta körsångerskan Britta Bergström skulle artisterna aldrig fått till så innovativa hyllningsversioner. Så här heter de i den förträffliga orkestern: Stefan Olsson, kapellmästare, gitarr, Jonas Gröning och Samuel Starck, keyboards, Anders Hedlund, trummor, Erik Arwinder, fiol, David Lindvall, bas.

Många tycker ”Så mycket bättre” känns som ett typiskt SVT-program. Vad jag har hört, så var de först erbjudna programmet – men nobbade. Ett så mycket sämre beslut har väl inte fattats i tv-världen i år...

avJan-Olov Andersson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM