Mandelmanns byggplaner stoppas igen – av grodor

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

I somras fick Mandelmanns bygglov för att anlägga en ny parkering och bygga en butik.

Nu har grannarna överklagat beslutet – och länsstyrelsen upphäver deras bygglov.

– Det var sorgligt, säger Gustav Mandelmann till Ystads Allehanda.

I vintras lämnade Gustav och Marie Mandelmann in en ansökan om bygglov för en ordentlig parkeringsplats, samt en gårdsbutik och ett plank.

Men projektet splittrade byn Rörum på Österlen.

– Vi har fått våra fiskar varma på vägsamfällighetsmöten. Vi blir ganska så utskällda, berättade Gustav Mandelmann för Nöjesbladet i april.

Grannarna uttryckte bland annat en oro för de svärmare, vattensalamandrar och lövgrodor som finns i närområdet och kan komma att störas av projektet.

Grannar överklagade

I juni beviljades dock bygglovet, men sedan dess har grannar överklagat. Nu kommer beskedet att länsstyrelsen upphäver paret Mandelmanns bygglov igen, uppger Ystads allehanda. Mandelmanns syfte med att bygga en parkeringsplats var att underlätta trafiksituationen runt gården. Grannarna menade att det inte skulle lösa det egentliga problemet. Men det var just förekomsten av lövgrodor på tomten som fick länsstyrelsen att stoppa bygglovet, skriver Ystads allehanda.

Länsstyrelsen anser att den planerade byggnationen skulle innebära ett hot mot djurens livsmiljö.

– Det var sorgligt. Vi gör ju så mycket annat för lövgrodorna. Och själva parkeringen hade ju lett till mindre trafik. Vi vill inte förstöra för grodorna, säger han till Ystads allehana.

1 av 3 | Foto: Björn Lindahl
Marie och Gustav Mandelmann.

”Tänker på miljön och mångfalden”

Parkeringsplanerna grusas nu. Arbetet skulle ha påbörjats kommande vinter.

– Vi kommer att överklaga beslutet. Men även om vi skulle få rätt lär det ta tid, säger Gustav Mandelmann vidare till tidningen.

Mandelmanns har i en tidigare intervju med Nöjesbladet sagt att oron för djurlivet runtomkring gården är obefogad.

– Vi har byggt de här dammarna för lövgrodorna och det är liksom det enda vi jobbar med – det är ju miljön och mångfalden i vår trädgård, så det är klart vi tänker på det, sa Marie Mandelmann då.

Nöjesbladet har sökt Gustav och Marie Mandelmann.

Publicerad:

LÄS VIDARE