Mejla

Natasha Azarmi

Statement är den lyckligaste festivalen jag varit på

NÖJE

Nu har den första upplagan av den mansfria festivalen Statement med artister som Loreen, Rebecca & Fiona och Frida Hyvönen dragit igång.

Och väl på plats blir det ännu tydligare hur mycket festivalen faktiskt behövs.

Om du tycker att det verkar onödigt med en mansfri festival har du aldrig behövt ställa dig längst bak i publikhavet för att inte riskera att få en hand där du inte vill ha den. Du har inte behövt gå runt med tårar i ögonen och en klump i magen efter att det ändå hände.

Då är en hand på olämpligt ställe inte ens det värsta som kan hända. På senare år har anmälningarna för våldtäkt på svenska festivaler blivit allt fler. I fjol anmäldes 150 sexualbrott under sommarens festivaler, varav minst 20 rörde våldtäkter. 

Och nej, det är inte bara män som begår sexuella övergrepp. Men det är allra främst män. Det räcker att titta på BRÅ:s statistisk som säger att män utgör 98 procent av de som misstänks för sexualbrott.

En tillfällig lösning

Det var därför en lättnad när komikern och radioprogramledaren Emma Knyckare kom med idén att starta en mansfri festival. Äntligen skulle vi kvinnor, transpersoner och icke-binära få vår musikaliska frizon.

En mansfri festival är inte ett permanent svar men det är en tillfällig lösning. Och det är ju faktiskt inte så att cis-män är portade från festivalen, har de köpt biljett får de komma in. Vi får bara hoppas att budskapet nått fram högt och tydligt: vi icke-män förtjänar att gå på festival utan att vara rädda.

Innan jag kommit in på området ringer jag min vän som redan är på plats. Hon beskriver stämningen som magisk. "Alla är så himla peppade", säger hon.

Det är precis så det är. Vänner går skrattandes hand i hand vart en än tittar. På området utanför de två scenerna finns hoppborg och tävlingar. Jag hör glädjejubel från någon som vinner.

Jag har aldrig varit med om så mycket lycka på en festival innan, trots kallt väder och tunga moln som hänger ovanför. Men vi har vår trygghet att fira och det förtjänar alla glädjejubel i världen.

ANNONS

Få naturligt vitare tänder hemma! Om du beställer idag kan du påbörja din behandling inom 1-2 dagar!

Extern länk från Dentway

Köp här!

Av: 

Natasha Azarmi

Publisert:

LÄS VIDARE

Loreen blev av med körkortet efter fortkörning – vädjar

ÄMNEN I ARTIKELN

Statement festival