”Öppna landskap” mot Svensktoppen - efter 35 år

Ulf Lundell lyssnarnas val till Guldlistan

1 av 2 | Foto: ANDERS DEROS
Ulf Lundell.
NÖJE

När ”Öppna landskap” kom 1982 var Svensktoppen nedlagd. Ulf Lundells låt växte med åren till en ny nationalsång.
35 år senare får den chansen i radio. ”Öppna landskap” har röstats fram av lyssnarna som utmanare till Svensktoppens Guldlista.
– Jag skulle röstat på Öppna Landskap. Dels är den väldigt bra, dels tror jag det skulle vara väldigt irriterande för Ulf Lundell om han vann Guldlistan, säger Magnus Uggla.

Uggla vann den första Guldlistan med ”Jag och min far”. Där tävlar långkörarna, de som legat ett år eller mer på Svensktoppen. Ugglas tolkning kom före bland andra Mando Diaos “Strövtåg i hembygden”, ”Gabriellas sång” med Helen Sjöholm och ”Om du lämnade mig nu” med Lars Winnerbäck och Miss Li. Den låt som legat längst på Svensktoppen, Benny Anderssons orkesters ”Du är min man” med 278 veckor, hamnade på åttonde plats på den första Guldlistan.
Den och succéer som ”Guldet blev till sand” med Peter Jöback , Miriam Bryants ”Ett sista glas”och ”Håll mitt hjärta” med Björn Skifs utmanas nu av Ulf Lundells ”Öppna landskap”.

Var favorit

Svensktoppenlyssnarna har haft sex låtar att välja mellan under november. Redan från start av omröstningen var ”Öppna landskap” favorit, och den fick 35 procent av rösterna.
De övriga var ”Sång till friheten” med Björn Afzelius som fick 21 procent. ”Ännu doftar kärlek” med Marie Fredriksson med 20 procent, ”Diggi-loo diggi-ley” med Herreys som nådde 9,5 procent, Carolas ”Främling” med 8,5 procent och Kikki Danielssons ”Bra vibrationer” som 6 procent av lyssnarna röstade på. Ingen av dem fick chansen på Svensktoppen på 1980-talet.
- Det ska bli otroligt spännande att se hur en klassiker som ”Öppna Landskap” står sig mot de traditionella långkörarna, säger Svensktoppens programledare Carolina Norén.

Vid nyår presenteras den nya Guldlistan som visar om ”Öppna landskap” hamnar på Svensktoppen - 35 år efter den kom ut.

ARTIKELN HANDLAR OM