Thomas Di Levas känga till politikerna: ”De hänger inte med”

avLinn Elmervik, Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Thomas Di Leva.

Thomas Di Leva är aktuell med låten ”Jag behöver ingen ledare”.

Låten är hans inlägg i den politiska debatten inför valet.

– Vi kan låta ett parti leda oss, men vi ska inte följa någon blint. Det har vi sett i historien hur det kan sluta, säger Di Leva.

Thomas Di Leva, 54, har släppt nya singeln ”Jag behöver ingen ledare”. En låt som kom till på sjuårige sonen Telos uppmaning.

– Han började fråga om valet. Jag försökte förklara de politiska partierna och röstningen och så tog jag fram gitarren och började sjunga ”jag behöver ingen ledare, för jag kan följa mitt hjärta”. Han tyckte den var så bra att jag måste skriva klart den.

Ett par timmar senare i studion var den färdig. Låten fungerar som Thomas Di Levas eget inlägg i den politiska debatten.

– En viktig fråga jag inte sett eller hört ett pip om och som jag tycker är jätteviktig och som politikerna borde diskutera, är artificiell intelligens som kommer förändra våra liv för all framtid och som rullas ut i rasande fart överallt. Det är konstigt att det inte finns en dialog eller diskussion, utan det bara sker liksom, säger han och skickar en liten känga till våra svenska politiker:

– Politikerna hänger liksom inte riktigt med, utan kommer några år efter. Jag tycker det är viktigt att de hänger med i framtiden och vad som händer rent tekniskt på jorden. Artificiell intelligens kommer ju påverka jobb, säkerheten, övervakning. Vi kommer inte ens kunna öppna kylskåpet utan att det registreras någonstans.

”Viktigt att rösta”

Han uppmanar alla att gå och rösta. Men han tror också det finns en fara i att helt och hållet förlita sig på en karismatisk politisk ledare.

– Det är viktigt att rösta. Vi har en demokrati och den ska vi vara rädd om. Man ska alltid rösta utifrån sitt hjärta, men man behöver också tänka att politiker är vanliga människor. De är varken änglar eller demoner, utan de är vanliga människor och vi behöver hjälpas åt. Vi kan låta ett parti leda oss, men vi ska inte följa någon blint. Det har vi sett i historien hur det kan sluta. Jag tror det finns en fara i oroliga tider som vi lever i just nu, att man sätter sin tillit till att bara man röstar på det partiet eller den ledaren kommer de lösa allting.

Thomas Di Levas intresse för artificiell intelligens springer ur hans fascination för ufo och nya teknologier. Den tekniska, digitala utvecklingen sker på gott och ont, menar han.

– Jag ser att vi är på väg in i en ny tidsålder nu. Den kan bli fantastisk för oss alla, men det kan också bli ett fängelse om vi inte tar hand om det på rätt sätt. Politikerna har ett jättestort ansvar här, tycker jag.

– Man kanske inte alls vill ha in allt det här och kan man då ens vara med i samhället?

Turnerar i kyrkor

Parallellt med den nya singeln är Thomas Di Leva även aktuell med kyrkoturnén ”Hjärtat vinner alltid”. Han planerar dessutom att släppa ett nytt album framöver.

– Det är fjärde vändan nu i kyrkor, som är oerhört vackra rum att spela i. Det kommer bli inspirerande kärlekskonserter med sagolika arrangemang på mina Di Leva-låtar, säger han och fortsätter:

– Jag sitter och jobbar med ett album som ska vara klart nästa år, The Hybrids – ett album för alla som gillar ”Arkiv X”.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM