Country-stjärnan Merle Haggard är död

Av: Linnéa Borgert

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Dog på sin födelsedag – fyllde 79 år i dag

1 av 3

Country-legendaren Merle Haggard har gått bort.

Enligt hans manager dog han av lunginflammation i dag – på sin födelsedag, skriver TMZ.

Den amerikanska countrysångaren Merle Haggard, känd för låtar som ”Branded man”, ”Working man blues” och "Okie from Muskogee”, avled på onsdagsmorgonen i sitt hem i Kalifornien, USA.

Hans son, Ben Haggard, bekräftar dödsfallet på Facebook.

– För en vecka sedan sa pappa att han skulle dö på sin födelsedag, och han hade inte fel. För en timma sedan tog han sitt sista andetag omgiven av vänner och familj, skriver han.

Ställde in konserter

Enligt TMZ, som har pratat med hans manager, led han av dubbel lunginflammation. Haggard diagnostiserades med sjukdomen förra året och var inlagd elva dagar på sjukhus tidigare i år.

Tanken var att han skulle åka ut på turné tillsammans med Willie Nelson, efter duons albumsläpp i fjol. Förra veckan ställde han dock in alla sina konserter i april på grund av sin lungsjukdom, skriver TMZ.

Dolly Parton uttrycker sorg

Beskedet om Merle Haggards död har skapat stor sorg bland hans kolleger.

”Vi har förlorat en av de bästa låtskrivarna och sångarna genom tiderna. Hans hjärta var lika ömt som hans kärleksballader. Jag älskade honom som en bror”, skriver Dolly Parton på Facebook.

Även Carrie Underwood hyllar sångaren.

”Kärlek och böner till Haggards familj. Merle var en pijonär, en sann underhållare, en legend. Det kommer aldrig att finnas någon som honom”, skriver hon på Twitter.

”Det finns inga ord som kan beskriva förlusten och sorgen”, skriver countryartisten Brad Paisley.

Blev inspirerad av Cash

Merle Haggard har ett kriminellt förflutet som ung och spenderade över två år i fängelset San Quentin. Det var där han såg Johnny Cash uppträda, vilket inspirerade honom till en egen musikkarriär.

1960 släpptes Haggard fri och 1963 slog han igenom med låten ”Sing a sad song”. Efter det följde hit efter hit. Sammanlagt har Merle Haggard haft över 30 listettor i USA.

”Kommer leva kvar”

Han har vunnit flera tunga priser genom åren, bland annat två Grammy-statyetter.

– Hans enastående prestationer kommer leva kvar för alltid och inspirera musikskapare världen över. Vi har förlorat en innovativ medlem i musikfamiljen, skriver Neil Portnow, ordförande i The Recording Academy, i ett pressmedelande.

1994 blev han invald i Country Music Hall of Fame.

Merle Haggard blev 79 år gammal.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN