Svenska Lisen: Jag målas ut som ett sexoffer

NÖJE

Slår tillbaka efter artikel om övergrepp: ”Ni är uppviglare”

1 av 3 | Foto: Nixon Johansen
Lisen Andréasson Florman är upprörd över Daily Mails artikel.

Enligt Daily Mail har Lisen Andréasson Florman sagt att hon blivit tagen på brösten av en grupp män på Bråvallafestivalen.

I ett öppet brev berättar hon att det inte stämmer och att texten innehåller flera lögner.

– Detta är ett tecken på hur oseriös bevakning av viktiga frågor bidrar till att öka otryggheten för alla, oavsett kön och ursprung, säger hon till Nöjesbladet.

Lisen Andréasson Florman har blivit intervjuad av den brittiska tidningen Daily Mail kring nyheterna om de våldtäkter och sexuella ofredanden som anmälts på svenska festivaler. Hon är kvinnan bakom Nattskiftet, en organisation som arbetar för rätten att vara trygg i natten.

I texten beskrivs hon som en av kvinnorna som blivit utsatta för sexuellt våld. Daily Mail skriver bland annat att Lisen sagt att en grupp män har tagit henne på brösten.

”Är inte ett offer för sexuellt våld”

I ett öppet brev på Nattskiftets Facebooksida hävdar Lisen Andréasson Florman att det inte alls stämmer och artikeln innehåller både lögner, förfalskade citat och bilder använda utan lov.
”Vad ni än läst, så är jag inte ett offer för sexuellt våld den här festivalsommaren. Men igår blev jag utsatt för övergrepp av en av Europas största tidningar”, skriver hon.

Hon fortsätter:

”I artikeln målas jag ut som ett offer för sexuella övergrepp på Bråvalla. Det är inte sant. Jag har inte utsatts för något sådant. Jag blev konfronterad av ett gäng unga män som var hotfulla eftersom de visste vem jag var och för att de ogillar att jag tar ställning. Ingen rörde mina bröst. Som Daily Mail påstår i sin rubrik och artikel”.

”Oseriös bevakning”

Nöjesbladet har varit i kontakt med Lisen som påpekar att hon tycker att Daily Mails bevakning gör fler människor otrygga.
– Vi kan konstatera att Daily Mails lögner nu sprids som fakta över världen. Detta är ett tecken på hur oseriös bevakning av viktiga frågor bidrar till att öka otryggheten för alla, oavsett kön och ursprung, säger hon.

Hon avböjer att kommentera händelsen ytterligare och hänvisar till sitt öppna brev.

Där framgår att Lisen anser att media har en viktig roll i att lyfta problematiken och rapportera kring mäns våld mot kvinnor.
”Men när viljan att dramatisera går ut över sanningen så är ni inte längre medier. Ni är uppviglare”, skriver hon.

Hon avslutar med att påtala vikten av samtycke.
”Jag hoppas att vi nu kan lämna lögnerna och ryktena i diskussionen bakom oss. Detta får bli ännu en lektion i hur viktigt det är med samtycke och respekt”, skriver hon.

Nöjesbladet har sökt Daily Mail för en kommentar.