”Hemsöborna” blir ny storsatsning på teatern

”Vi behöver luckra upp de vattentäta skotten mellan fin- och fulkultur”

”Hemsöborna” blir Stockholms Stadsteaterns storsatsning våren 2017.

I rollerna som Madam Flod och Carlsson: Ann Petrén och, kanske lite överraskande, Claes Malmberg.

– Vi behöver luckra upp de vattentäta skotten mellan fin- och fulkultur. Vi behöver Claes i det här, säger Ann Petrén till Nöjesbladet.

August Strindberg (1849-1912) skrev denna en av den svenska litteraturens största klassiker 1887. Fastlänningen Carlsson kommer till Hemsö för att hjälpa till med änkan madam Flods lantbruk. Det blir både kärleks- och andra förvecklingar. Både roliga och tragiska händelser.

Boken har såväl filmats flera gånger, som blivit Stefan & Krister-fars. Allra flest förknippar nog dock historien med tv-serien från 1966 med Sif Ruud (1916-2011) och Allan Edwall (1924-1997) i rollerna.

Hur känner ni för att väldigt många förknippar rollerna med Sif Ruud och Allan Edwall?

– De får vara kvar där uppe, vi blir något annat, säger Ann Petrén.

– Det är inget konstigt. Laurence Olivier spelade en klassisk Hamlet, det finns de som har gjort Hamlet och klarat sig i mål efter det också, säger Claes Malmberg.

– Själv kommer jag bara ihåg tv-serien vagt. Jag minns att Carlsson hade väst och hängslen och sa Ock ock ock.

Mer känd för komik

Han – mer känd för komiska roller på privatteatrar och revyer – är den stora överraskningen i ensemblen. Och debutant på Stockholms Stadsteater.

– Jag blev jättesmickrad, förstås. Det är en utmaning och ynnest att få spela på den här teatern. Men jag håller med Ann, vi har ägnat för mycket tid åt att se skillnader i stället för att hitta likheter mellan var vi annars jobbar, det är ju samma yrke.

Du Claes är ibland känd för att dra iväg med komiska improvisationer i en del farser du varit med i. Blir det så nu också?

– I vissa former av komisk teater kan man göra det. Då är det inte för att ställa de andra på scenen på arslet, utan en tydlig överenskommelse, en konstart som i bästa fall höjer upplevelsen för publiken. Jag tror inte det finns utrymme för det i ”Hemsöborna”. Och det skulle vara förmätet att tro att jag kommer på bättre repliker än Strindberg.

Pjäsen har premiär 17 mars.

Publisert:

LÄS VIDARE