Seriemord i Göteborg tecken på dålig fantasi

Foto: Manusförfattare är uppenbarligen världens mest våldsfantiserande människor, skriver Jens Peterson. Här Alexander Skarsgård i bioaktuella ”Straw dogs”.
NÖJE

I verkligheten är seriemördare ovanliga.

På film och tv dyker de upp varje vecka.

Ett bevis på att de med värst fantasi är manusförfattarna.

Foto: Nöjesbladets Jens Peterson.

Här ute i riktiga världen är seriemördare sällsynta.

Så ovanliga att samme mördare på 1950-talet inspirerade till både ”Psycho” och ”När lammen tystnar”.

I fantasin är seriemördare finurliga som i ”Seven”. Dödar människor efter en sorts listig plan. På film blir de vanligare och vanligare.

Danska serien ”Den som dräper” handlar om jakten på seriemördare. Sådana har inte visat sig i Danmark, utom i de här filmerna.

Trenden med seriemördare har förändrat deckargenren. Det har blivit alltför lätt att ta till en sådan brottsling när man inte kan hitta på annat.

I nya omgången av polisserien Irene Huss har det kommt fyra filmer. Två av dem handlar om seriemördare. En tredje, det senaste avsnittet som släpptes i veckan, har sadistiska sexbrottslingar som lämnar lik efter sig.

Det är mycket seriemord för lilla Göteborg.

Mest är det här ett tecken på dålig fantasi. I den gamla sortens deckare, som Agatha Christie eller ”Morden i Midsomer”, måste författaren hitta på en hyfsat trovärdig intrig som förklarade de olika morden.

Med seriemördare är det bara att ösa på. I filmvärlden kan de vara hur galna som helst.

Det finns bra böcker och filmer om poliser och brott.

Det finns thrillers som säger något om människor och samhället. Författare som Sjöwall-Wahlöö, Henning Mankell och Stieg Larsson har använt den spännande berättelsen för att ge sin bild av världen. Som Jan Guillou gör med Hamilton.

Men det finns mycket dåliga thrillers också. Som inte säger någonting om någonting.

Veckans Irene Huss känns bara som en osmaklig spekuation i våld och sex. Underhållning? Tja, det är väl tanken med de här serierna. Men hur underhållande är det?

Det är ”CSI” och ”Criminal minds”, ”Mördare okänd” och ”The mentalist”. På måndag börjar ”Den som dräper” i TV 4.

Vart man än vänder sig står det nya poliser och skurkar. Och offer. Vad är alla vi som tittar?

Bioaktuella ”Straw dogs” skildrar en gift intellektuell man som motvilligt tar till våld. I nya versionen är han manusförfattare i Hollywood.

Manusförfattare! Uppenbarligen världens mest våldsfantiserande människor.

ARTIKELN HANDLAR OM